Förfärligt!

I dagens nummer av tidningen Aamuposti intervjuas kommisarie Pekka Laine, som utöver sin tjänst vid polisinrättningen i Hyvinge är ordf. för kyrkofullmäktige. Det var Pekka Laine som bad polisen undersöka om något lagstridigt hade skett i samband med SLEY:s traditionella kyrkhelg i Hyvinge i våras.

Samma dag som rättegången hölls i Hyvinge (se tidigare blogg) ståtar sagde kommissarie med stort upplagd intervju i samma tidning och säger att denna polisanmälan gav honom biljett till årets självständighetsbal i presidentens slott.

Inte riktigt så höga stilpoäng, tycker jag, inte heller från tidningens sida att publicera intervjun samma dag som rättegången hölls.

I dagens intervju berättar kommissarie Laine att han träffat biskop Heikka i slottet.

– Blev det tal om kvinnoprästfrågan, frågade tidningsreportern.

– Ja, biskop Heikka tackade mig och sade: ”Teit, Pekka, miehen työn.”

Jag tycker detta visar den pågående konflikten i ett nötskal. Se vad som har hänt – mycket pengar har detta kostat, en kyrklig förtroendeman anmäler en förtroendevald (m.fl.) och ber myndigheterna undersöka om brott har begåtts. Kristna människor, som bara velat ordna möten enligt flera års praxis, fälls för ”diskriminering”. Människor får söka hjälp av läkare för att klara den hårda pressen.

Man skulle lätt finna snälla kyrkoherdar, manliga, men också snälla kvinnliga, som har gjort detsamma som tf khden i Hyvinge då. Gått med på tjänstearrangemang för att ta hänsyn till minoritetens samvete.

Men aldrig skulle det falla mig in att anmäla dessa!

Det är fruktansvärt. Jag kritiserar inte domen, men anser att förutsättningarna för att förstå frågans natur har saknats. Inte kan trosfrågor avgöras i världslig domstol.

Det skulle sannolikt inte ha blivit något utan denna begäran om undersökning.

Sedan kallar biskop Heikka detta för ”miehen työ”.

Jag skulle säga något helt annat.

Jag tycker att det är så förfärligt att jag skäms att jag finns i samma kyrka.

Henrik

P.S. Biskop Heikkas ord (enligt Aamuposti) kontrollerade och återgivna ordagrant kl 22.10. Den gamla versionen var ”se oli miehen työ”, men den form orden nu har är tidningens återgivning av samtalet. (HP)