Regnbågsstola?!

Idag fich jag i min hand en broschyr, det handlade om ett företag i östra Finland som säljer sådant som församlingarna behöver: nattvardsvin och oblater, kyrkliga kläder mm.

Döm om min förvåning när jag såg en stola i regnbågens alla färger. Regnbågen är ju i Bibeln tecknet på förbundet mellan Gud och Noa, Guds förbundstecken, som talar om Guds trofasthet.

Men ”regnbågstecknet” är kapat, av HBLT-rörelsen. Och stolan skall troligtvis användas vid s.k. regnbågsmässor.

För mig är nog en regnbågsstola beviset på hur vilse man är idag. Det är nog inte alls i linje med kyrkans tradition. Den utgår ju egentligen från att allt kan ändras, om man tillräckligt högljutt säger allt.

Det är möjligt att i församlingarna hålla regnbågsmässor, men det är inte möjligt att fortsätta den tradition som kyrkan har bevarat genom seklerna.

Samtidigt bottnar ”regnbågsmässotänkandet” i en missuppfattning av mässan och också församlingen. Alla mässor är ju avsedda för homosexuella, för heterosexuella och alla andra också. Den kan ju vara befogat att  samla speciella grupper, människor kan ha svårt att möta alla osv. Men med två förbehåll: 1. mässan, budskapet får inte ändras och 2. man måste bevara församlingen som en icke selektiv gemenskap, där inte specialgrupper samlas här och där.

Men den grundläggande förutsättningen är att ”den som utan att bygga på gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, honom räknas hans tro till rättfärdighet.” (Rom 4:1 SFB).

Men den som tror på Honom, frågar med Paulus: Skall vi fortsätta att synda för att nåden skall bli större? (Rom 6:1 SFB)

Därför vill en kristen leva i daglig omvändelse och söka ett liv i Kristi efterföljelse. Men grunden är Guds nåd, grunden är tron på Honom.

Henrik

2 tankar kring ”Regnbågsstola?!

  1. Jo, i USA hölls en konferens där man gjorde upp en strategi för homoideologin. Bl.a beslöt man att ta i bruk sådana ord som ”gay” (=glad), jfr ”Gone are the days when my heart was young and gay”, just ”over the rainbow” osv. Man anknyter till positiva bilder men har ett nytt innehåll.
    Regnbågens förbund är ett förbund som bygger på Guds nåd, på bättringen – nog hade ju de åtta (jfr 1 Petr 3:19ff) fått en lektion i att Gud inte tolererar synden och ogudaktigheten, av vilket slag den vara må!

    Det är sen synd att denna diskussion måste föras så att enskilda människor blir ”offer” i en annan mening än som är avsikten. Vi är alla föremål för Guds bättringsrop, vi ska inte göra bättring från andras synder utan just vår egen synd, och hålla oss till Kristus.

    Henrik

    Märkligt med din kommentar, den kom från en annan person (med samma tillnamn) men med din underskrift.. Jag låter den stå för jag känner ”rösten”. Frid med Dig, broder! Guds frid!

  2. Bröder! Låt oss inte se spöken där de kanske inte finns. Om jag minns rätt, så fick en redan avliden och högt aktad bekännelsetrogen prästbroder i slutet av 1980-talet en stola som gåva. Den lyste glatt i regnbågens alla färger + några bibliska symboler till. Stolan var tillverkad i Latinamerika och återspeglade den världsdelens kultur. Prästen var naturligtvis förvånad men använde stolt sin ”privata” regnbågsstola i förrättningar och även i en TV-gudstjänst där han predikade. Jag förstår naturligtvis HP:s och UF:s bekymmer. Men låt oss komma ihåg: lika lite som vi kan hindra HBT-rörelsens eventuella missbruk av biblisk symbolik behöver vi avstå från det rätta bruket. Så om någon vill använda en regnbågsstola så för min del är det OK såvida budskapet i användarens predikan och beteende överensstämmer med Bibeln. (Jag är själv helt nöjd med våra officiella liturgiska färger och gillar inte avvikelser från dem. Egentligen hör frågan om alla liturgiska färger till kategorin adiafora, den vita färgen kanske som undantag).
    Marko Sjöblom

Kommentarer inaktiverade.