Ondskans makt

Denna dag har varit en svår dag. 
Mina små bekymmer ska jag inte skriva om, för de framstår i de stora ämnenas ljus som så obetydligt små, även om de förargar mig.

Men jag har tänkt på alla dem som är inblandade i tragedin i bostaden på Bulevarden i Helsingfors. En familj, som enligt mångas vittnesbörd, promenerat nästan dagligen tillsammans, som nyligen firat en fin påsk tillsammans med hustruns/mammans föräldrar.
Och sedan: chockbeskedet att familjefadern omkommit i en bilolycka, som förbyttes i upptäckten av en familjetragedi. Tre livlösa kroppar, mördade, offer för våld, fanns i den bostad, som familjen skulle flytta från samma helg.
Pappan misstänks för att ha mördat sin fru och sina barn, 1 och 3 år gamla flickor, och därefter för att ha tagit sitt liv. Men detta klarnar säkert de närmaste dagarna.
Men den tidigare khden i Yxpäjä, hans familj (bl.a den avlidna mammans bror), ska stå inför det värsta man kan föreställa sig: att i ett slag mista nästan alla sina kära, familjens dotter och två barnbarn.

Något ont, i ordets rättaste betydelse, har kommit in här. Och ondskan är ju aldrig rationell, och aldrig proportionell. 

Det andra stora temat idag är naturligtvis Breivik. Att ondskan genom honom fått ett ansikte är ställt utom allt tvivel. Man orkar inte tänka på hur de ungas sista ögonblick varit. Vilken hjälte, vilken ”kommendör” och ”riddare”, som med vapen anfallit och kallt avrättat försvarslösa tonåringar! Som inte rör en min, med undantag för ngt småleende, när namnen på dem han mördat läses upp och skadorna beskrivs, men som blir rörd till tårar när han ser en pronazistisk video, som han spelat in!
Detta visar i ett slag ondskans vansinne: ingen rättvisa, ingen godhet, inget förnuft, ingen proportionalitet i det han gör, när han angriper oskyldiga ungdomar!

Samtidigt är detta ett av de tecken, som enligt Jesus skall angripa oss i den yttersta tiden. När laglösheten (anomi=utan lag, inte erkänna laglighet) ökar, skall kärleken hos de flesta kallna. Det är beundransvärt att se hur de norska domarna, tjänstemännen och t.o.m. anhöriga och berörda orkar uppträda värdigt och rättfärdigt!!

Det är bara Kristus som kan förlåta. Och säkert är, att vi alla, både Anders Behring Breivik och alla andra, är i behov av samma Guds nåd.

”There – but for the grace of God – go I.” 

Henrik

Ett svar på ”Ondskans makt”

  1. Allting är en bättringspredikan!!!+ Skulle Breivik ha varit en levande kristen så skulle den Nåd och omsorg som Församlingarna förmedlar från Gud gett hans liv en annan inriktning och han skulle inte ha isolerat sig tillsammans med ondskan och onda planer och inte heller satt dem i verket. Han blev en ”brännande och frätande orm” sådana som HERREN den Allsmäktige sänder när Jakob och Och Världen gått bort från Guds Ord och efterföljandet av Jesus++++ En aspekt här är att Norge gjort för staten Israel skadliga framställningar i FN förutom all annan skadlig ”upplysningsfilosofi” som man genom folkviljan låtit komma till makten vilket också nu lett till att Mördaren inte kan straffas så som sig bör. DET GÅR OSS ALLA LIKA OM VI INTE OMVÄNDER OSS TILL JESU LÄRA OCH DEN TRO HANS HELIGE ANDE GIVIT GENOM DEN HELIGA SKRIFT. Endera blir vi som Breiviks offer mördade av laglösa ormar eller så kommer främmande armeer att tukta oss från livet och fresta oss att bli motdråpare genom att vi svurit krigsmannaeden vilken åtminstone jag vill hålla eftersom den kan vara på sin plats i ett land som tillåter kristendomen att finnas.
    Skall vi som kristna ändå återvända till urförsamlingens seder och bruk eller skall vi nöja oss att ha det för Tron så prövande förbundet med en stat över vilken redan vilddjuret efter krigena slutgiltigt fått makt över även om samvetsfrihet ännu sägs råda???+ Med ”fiskande” hälsningar, ulrik fagerholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.