Det förfärliga kriget

Ingen har kunnat undgå att notera att det pågår ett krig mellan Israel och Hizbollah, som inbegriper Libanon. En annan konflikt, som delvis kommit i skuggan av Libanonkrisen, är Gazaområdets kamp.

Det hela framställdes som en oskyldig och helt oproportionerlig början från Israels sida, förorsakade av kidnappningarna av två plus en soldat, samt några dödade israeliska soldater. Den som läser också internationella media vet dock att bakom detta finns mycket mera.

Michelle Malkin, kolumnist i ett par hundra tidningar i USA, ofta citerad även i andra tidningar, har förmedlat en bild av en FN-utpost i Libanon där FN-fanan och Hizbollahs flagga hänger nästan sida vid sida (http://michellemalkin.com/archives/005614.htm).

Kofi Annan sade i ett uttalande att Israel medvetet angripit FN-basen med de obeväpnade tjänstemännen. Till detta finns det mycket att invända. Såväl Kanadas premiärminister (Kanada miste som känt också en FN-tjänsteman i attacken) som andra politiker (t.ex. i Australien) säger att det säkert handlar om ”ett tragiskt misstag”. Detta hävdar ju Israel.

Michelle Malkins bild ger kanske en förklaring som våra medier inte skriver något om. Det finns bevisligen uppgifter om att Hizbollah beskjutit såväl FN:s personal som framför allt Israel från FN-utposter. Detta är den tragiska, oftast förtigda verkligheten. Se vad Andrew Bolt skriver i Australiens största dagstidning Herald Sun (http://blogs.news.com.au/heraldsun/andrewbolt/index.php/heraldsun/comments/why_the_un_post_was_bombed/).

Man kan också förundra sig över att FN låter utposter vara bemannade av några tjänstemän (utan vapen!) mitt i en krigszon. Detta påpekade bl.a den kanadensiska premiärministern.

Men mitt i allt detta finns den mänskliga tragedin, civila offer på alla sidor. En libanesisk mors sorg över sitt döda barn är lika verklig som en israelisk eller finländsk mors sorg.

Till problemet hör ju att Hizbollah och Hamas har sina baser mitt ibland civilbefolkningen, just för att kunna använda detta i propagandan. Skolor, barnsjukhus, bostadsområden, allt hör med. Samt det faktum att dagens terrorister ju inte går i uniform, utan är civilklädda för att smälta in.

Men till problemet hör också primärt att civilbefolkningen inte har någon chans att göra sig oberoende av Hizbollah, eller Hamas. De är offer i många betydelser.

Man hoppas att detta omänskliga lidande snart skulle stoppas, om så krävs genom internationell närvaro. Detta har ju också Israel förespråkat.

Man hoppas att också Finland i egenskap av ordförandeland skall kunna bidra till fred och rättvisa. Det behövs sannerligen!

Henrik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.