Nyårshälsning

Snart är år 2007 förbi. Det har varit ett svårt år och ett rikt år. Till det tunga måste man räkna en iskall vind av förakt och marginalisering, som nog också kyrkans ledning har riktat mot många av kyrkans präster med traditionell kristendomssyn. Det är enligt min mening uppenbart att biskoparnas uttalanden bidragit till att piska upp en stämning av hat och oförsonlighet mot dem som i ämbetsfrågan – och bitvis även i homofrågan – har en ”gammal” syn. Den vidsynthet och försonlighet som man talade om inför och kort efter beslutet, har gått upp i rök.

Med detta vill jag inte säga att vi är felfria. Mycket har säkert sagts i fel anda, vi kan ha förstått Guds Ord fel, vi har varit uppfyllda av fel frågor osv. Må Gud och våra medmänniskor förlåta oss detta. Med dessa ord vill jag inte heller frånta biskoparna det goda som de också åstadkommit, det vet HERREN, det är inte jag som är någon avgörande bedömare. ”Gud har rikedomar att ge åt alla som åkallar honom.”

Många tolkar situationen så att vi inte vill vara lojala med kyrkan. Så är det inte. Det handlar snarare om att det ibland – och tyvärr allt oftare – inte går att följa kyrkans alla beslut och uttalanden. Jag väntar på nya direktiv. En iakttagelse av situationen i kyrkan visar helt uppenbart att problemen har accelererat i och med de s.k. direktiv, som biskopsmötet godkände. Det var mycket bättre under den ”gamla tiden”, med lokala lösningar (församlingsvis), med vilja att försöka komma till rätta med varandra i denna svåra tid.

Rättegången i Hyvinge blir en skamfläck för kyrkan. Man må ha vilken åsikt som helst, men så kan inte inomkyrkliga frågor lösas. Om denna trend fortsätter kommer nog de aktivas led inom kyrkan att glesna!

Men året 2007 har också varit ett rikt år. Många människor ber om förbön, en påfallande hunger efter Guds Ord, välbesökta möten, seminarier och samlingar – allt detta vittnar om att mycket är på gång.

Nu må vi alla, var för sig och tillsammans, be Gud hålla sin hand över oss och vår kyrka!

Bengt Pleijel, välkänd förkunnare och präst, mycket anlitad talare på olika håll i Norden, skriver i en julhälsning några ord som jag med en viss bävan (för att jag inte kunnat fråga honom om lov) sätter in på min blogg. Det är goda tankar, ord som jag gärna delar med andra. Och jag har uppgett källan!

Bengt Pleijel skriver:

Nu ska vi snart byta almanacka. Det nya året kan ge oss många bekymmer. Men Jesus ger oss rådet, att om morgondagen hittar på något dumt och lägger på oss en massa bekymmer, så får vi säga till morgondagen: De dumheterna får du kånka på själv.
Den dag som är idag har ju tillräckligt med plågor och när du idag kommer med dessa plågor till din himmelske Fader kan du få erfarenheter av hans tröst och hjälp. De erfarenheterna kan va bra att ha då du börjar ett nytt år (läs: De Himmelrika, Matteus 6:33-34).
Hur kan du tillämpa detta när TV varje dag ger dig rapport om det som är aktuellt om alla olyckor och elände och skakningar som går över världen. Hur reagerar du?

1. Blir du avtrubbad och likgiltig? OBS! det ligger ett lik i ordet likgiltighet.

2. Sänder du en moteld mot allt djävulskap. Helgonet i Småland berättar för mig att hon har sina viktigaste förbönsstunder under Rapport och Aktuellt.

3. Inser du att du inte kan bära hela världens nöd? Du kan inte. Men Jesus kan enligt Sv Psalm 102:1. Och han kallar oss att dela denna bördas tyngd och smärta. Du får något land som du ber särskilt för. Några människor som får ta hand om, se, be för …

4. Vad har du för motvikt i ditt inre mot alla mörka tankar? Var hittar du friska, rena, goda, kärleksfulla tankar? Jag syftar naturligtvis på www.bibelskolan.com . Där lär finns något som heter Sångpostillan ….

Ja, det kan vara uppfriskande att ta till sig dessa ord, och gärna besöka hemsidan ”bibelskolan”.

Giv o Jesus fröjd och lycka
ett Nytt år går åter in.

Henrik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.