Väpnad konflikt med Iran och Syrien väntar

Lennart Berntson, universitetslektor i historia vid Roskilde universitet har en kommentar i Svenska Dagbladet 4.8.2006 som väl kan läsas för att också höra andra nordiska röster än dem vi vanligtvis läser.

Den är inte politiskt opportun, bl.a därför gillar jag den och vill att Du skall läsa den. Många nöjer sig med att återupprepa det som tutas ut i olika sammanhang.

Bättre är det än Frankrikes utrikesminister, Philippe Douste-Blazy, som i en intervju säger:

In the region there is of course a country such as Iran – a great country, a great people and a great civilization which is respected and which plays a stabilizing role in the region.

De som har följt med vad som sker i Iran, och vad t.ex. Irans president säger, kan knappast säga att det är en civilisation, som är respekterad och som har en stabiliserande roll i området…

Bättre är nog Lennart Berntsons kommentar, som börjar såhär:

KOMMENTAR | Mellanöstern

Det pågående kriget i Libanon är inte ett krig mellan israeler och palestinier, heller inte mellan araber och judar. Det är ett krig som startats av den militanta islamismens krafter – Hizbollah, Hamas och Iran – och vars yttersta syfte är att utplåna staten Israel och fördriva dess judiska befolkning. Det är ett krig som har sin rot inte i Israels ockupation av Västbanken (och tidigare Gaza) utan i den religiöst, nationalistiskt och rasistiskt betingade extremism som fått allt starkare fäste i den arabiska världen och som uppfattar judendomen i synnerhet och den liberala västvärlden i allmänhet som sin dödsfiende.

Läs hela kommentaren: http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_13373969.asp

Henrik

P.S. Utan att lova att detta är mitt sista inlägg om konflikten i Mellanöstern, och väl medveten om att de kommentarer jag hänvisat till i huvudsak utgör den ena sidans syn på konflikten, har jag velat skriva ner några tankar, eftersom så mycket annat, populistiskt, skrivs om konflikten. Så blir det förhoppningsvis litet mera ”ideologisk jämvikt”.
Men nu håller jag åtminstone en paus i dessa Mellanöstern-observationer. Många kyrkliga frågor väntar. Kolla de hemsidor jag i tidigare kommentarer hänvisat till! Det jag har skrivit må tjäna som exempel på att allt inte är som det först hävdas, t.ex. många uppgifter om Israels aktioner är överdrivna eller felaktiga. Men kanske måste vi återkomma, låt oss be om fred! Shalom! Salaam!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.