Utbildning till arbetslöshet

Det är säkert inte lätt att planera utbildningen i vårt land. Att kunna se framåt så mycket att man vet vilka behov som är aktuella om ca 10 år (plus – minus). Det kan lätt leda till överproduktion av vissa yrken, och brist på utbildad arbetskraft inom andra områden.

Ett bedrövligare kapitel är det som nu pågår inom kyrkan. Många konservativa unga teologer utbildar sig, sliter med sin pro gradu-avhandling, söker motivation och inspiration för sina studier väl medvetna om att de utbildar sig för att bli arbetslösa.

Det är sådana unga, som vill förkunna Kristus i tro på Guds eviga Ord. Sådana, som grundar ett hem, gifter sig och har förväntningar. Sådana, som vår kyrkas ledning har stängt dörren för.

Men regnbågsmässor, gudstjänster med predikanter och officianter som offentligt deklarerat att de inte tror på det som kyrkan uttrycker i sin trosbekännelse, åsikter, plus många etiska lösningar, som inte är i linje med kristen etik, sådant går nog.

Det är bara en sak som inte går: man kan inte tro som (man tror att) Bibeln lär, då passar man inte in. Inte ens om man är villig att väja i varje konfliktsituation där intresse står mot intresse.

Skulle vår kyrka verkligen inte ha någon nytta och välsignelse av sådana unga präster?

Jag konstaterar att vår kyrkas biskopar reser till Rom på St. Henriks minnesdag varje år, man umgås med en kyrka som i mångt och mycket har liknande synsätt, men man kan inte umgås med dem som inom sin egen kyrka ser så (jag talar om paralleller och frågeställningar som liknar, att romersk-katolsk och ortodox ämbetsteologi skiljer sig från den lutherska är jag nog väl medveten om).

Nu ser man också att man medvetet försöker stoppa alla andra vägar till prästämbetet, att inte någon konservativ i misstag skulle kunna komma in via någon samarbetskyrka. Beklämmande.

Men sist och slutligen undrar jag vad resultatet skall bli. För det finns en växande risk att biskoparna blir generaler utan soldater. Vad gör de då? Den frågan måste begrundas innan det är för sent.

Enligt min mening skulle  alla nu behövas. Vi har en verklig nöd på kommande. Kyrkan har förlorat mycket folk, och den trenden fortsätter. Detta kommer att få allvarliga följder för vår kyrkas ekonomi, men också för dess verksamhet.

Flera tiotal teologer söker nu andra vägar – var skall detta sluta? Vill församlingarna inte ha sådana präster? Har någon frågat dem?

Vi kan och skall fortsätta det teologiska samtalet, men vi kan inte tvinga någon att handla mot sitt samvete.

Jag är nog rädd för att tåget kanske har gått, eller åtminstone håller på att gå.

Och ”jag” är en som har fått leva som präst hela mitt aktiva liv, största delen av mitt liv yrkesliv som kyrkoherde i en församling. Jag vet vad som behövs, jag vet vad dessa unga teologer inte får. Gud give att detta skulle bli ett verkligt bekymmer för vår kyrkas ledning!

Henrik


2 tankar kring ”Utbildning till arbetslöshet

  1. Kyrkans ledning, dvs biskoparna har ansvar för församlingarna och deras vård. Det är deras främsta uppgift. Att pastoralt vårda församlingarna enligt Guds Ord.

    Det ansvaret blir de inte av med om andra, t.ex. vi, gör vad vi kan i denna svåra situation.

    Naturligtvis talar jag inte om ”arbete” primärt, men här (STI) ser jag unga människor bilda familj, de behöver en utkomst och hjälp

    mvh Henrik

  2. Nja, generaler utan soldater blir de väl inte , frågan är väl snarare på vilken sida generaler och soldater egentligen står vad det lider.
    Då och då kommer den här frågan upp när jag samtalar med ungdomar, alltså unga som funderar på att börja studera teologi.
    Förr kunde man råda dem åka och börja, bara de var på sin vakt under studietiden, så att de inte förlorade sin tro innan de var klara, för då fanns det ändå en framtid för dem efter studierna.
    Men vad ska man säga nu?
    Ska jag vara ärlig, så ser jag ingen framtid för en ung, bibeltroende kristen inom dagens lutherska kyrka, hur kan jag då råda dem att börja läsa teologi med sikte på att småningom få församlingstjänst??
    Var dröjer väckelserörelsernas konfessionella församlingsarbetarutbildning?

Kommentarer inaktiverade.