Jesu släktingar

Släktregistren i Matt och Luk är kanske texter som man hoppar över. Det är ju ”bara namn”, dessutom är det förbryllande att de inte innehåller samma namn. Matt. börjar med Abraham och Luk. går tillbaka till Adam.

Hos Matteus nämns endast fyra kvinnor förutom Maria, Jesu mor. De kvinnor som nämns är Tamar, Rahab, Rut och Bat-Seba. Två av dem var icke judar, vilket antyder att också andra folk har del i Jesus. Tre av dessa fyra är förknippade med bedrövligheter: Tamar, Rahab och Bat-Seba. För samtliga gäller att de hade levt i otukt.

Tamar hade förfört Juda, sin svärfar, eftersom han inte gav sin yngsta son till sin äldste sons änka. Hon lurade honom, han gick in till henne, lämnade sin signetring som pant, och Tamar blev med barn. Juda trodde att han låg med en prostituerad.

Rahab, hon var ju skökan som hjälpte spejarna, och som blev till välsignelse. Hon gömde spejarna som Josua hade sänt för att utforska Jeriko. Hon gömde dem på taket till sitt hus.

Bat-Seba, hon var Urias hustru som badade och som David föll för. Bat-Seba blev gravid, och David lät mörda hennes man efter att först ha misslyckas i olika försök att täcka över sitt brott.

Dessa tre – alla med befläckat förflutet, tas med i släktregistret i Matt. 1. Rut, moabitiskan, hon som hade en god kontakt med sin svärmor, och som ville stanna hos henne efter det att hennes man dött, är den enda som hade ett gott rykte av dessa.

Låt mig genast betona att jag inte skriver mot kvinnor. I alla dessa fall fanns en mans – eller flera mäns – synd med. Ingen tvingade dem, men de tvingade heller ingen.

För det första säger detta oss att Jesu släktingar var som människor är mest. I varje fall finns det bedrövliga skeden och upphöjda skeden. Detta ger en mänsklig bild av Jesus, och ger en samhörighet med dessa Jesu släktingar. Alla har syndat, och saknar härligheten från Gud.

För det andra talar det om att det onda och svåra inte behöver bli det sista. Tamar, Rahab och Bat-Seba var alla med i den släkttavla som visar på Jesu väg genom mänskligheten, tills Maria möter löftesorden som slår ner i henne.

En märklig samling mäniskor, helt tyst förbigås Sara och Rebecka, Lea och Rakel och många andra. Medan andra lyfts fram.

”…om du vill bli en kristen så frågades inte efter vad du har varit, utan vad du kan bli…”

Månne det inte är ett av de budskap Jesu kvinnliga släktingar vill förmedla?

Henrik

P.S. Jag noterar att släktregistren i Matt o Luk är olika, att generationer lämnas bort, att man går litet olika vägar, att Matt förefaller att gå via Josef, som inte var Jesu riktiga far, men väl juridiska far osv. Luk. betonar sambandet med Adam, den första människan. Alla dessa gåtor (som innehåller frågan om Maria och Josef var släkt) kan vi återkomma till, gåtor är för mig särskilt angenämna. Varför? Därför att bara den som talar sanning vågar vara dunkel, och lämna något oförklarat efter sig.

2 tankar på “Jesu släktingar”

  1. Hej!!
    Tack för din hemsida. Skulle bara påpeka att det har sin förklaring det faktum att evangelierna anger olika personer, det beror på att kvinnorna hade flera män (en i taget), de kunde gifta om sig när maken dött, ja det var makens bror som du vet som skulle ”ta över” broderns fru. Ett evangelium talar om förste maken, ett annat om andra o.s.v. Håller med om att allting i Bibeln är spännande även genealogierna. Dessutom bildar namnen som anges ett meddelande, tack vare att namnen på hebreiska alla har sin speciella betydelse. Ett budskap (eller alla?) är att Jesu ska komma och befria oss. Det underbara med hebreiskan är att vi kan tolka verbformen som att Jesus redan kommit, medan innan han kom kunde man tolka det som att han skulle komma. Vänliga hälsningar Karin

  2. Hej Karin!

    Så är det i princip, Jesus vittnar om det, eller rättare sagt man hänvisar i ett samtal till GT:s ord när man ville ställa Jesus mot väggen. Men om det är förklaringen till släktregistren är jag inte så säker på. Det kan också bero på att flera namn användes om samma individer (Matteus -Levi, Simon-Petrus osv osv). Viktigt att vi är öppna och låter Ordet tolka Ordet.
    En god sommar! tack för ditt bidrag! Henrik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.