"För att du skall veta hur tillförlitlig den är"

Det är fascinerande att läsa Bibeln! Många människor tror att ju mera man läser Bibeln desto mera kommer man att märka dess brister. Unga teologer skriver om hur Bibeln är motsägelsefull, hur de olika evangelietraditionerna är oförenliga, inte bara så att de betonar litet olika sidor i Jesu förkunnelse, utan så att de inte går att förena.

För mig har det blivit helt annorlunda. Ju mera jag har läst, studerat Bibeln på grundspråken, läst vad olika teologer sagt och tyckt, desto mera har jag befästs i uppfattningen om Guds Ords tillförlitlighet.

Det är precis det som Lukas anger som avsikten med att han skrivit ner evangeliet. Han har forskat noga säger han, intervjuat, frågat, kontrollerat, samtalat osv och han inbjuder Teofilus (sannolikt en pseudonym) att kritiskt granska och se hur tillförlitlig den undervisning är som han har fått.

Ordet tillförlitlig är samma ord som används om fängelsets portar i Apg. 5:23, det var säkert (”ordentligt låst”) och det kunde prövas och kontrolleras.

Bibelläsaren, teologen och lekmannen, behöver inte stänga sina sinnen, inte förneka sitt förstånd, inte bortse från fakta, inte frukta för att ifrågasätta, utan kan frimodigt kolla och testa.

Det är min bön att jag skulle kunna styrka mina bröder (och systrar). Att tilliten till Guds Ord skulle öka, att intresset för att fråga efter vad Guds Ord säger och att viljan att låta sig bli beroende av detta Ord skulle slå rot i oss alla, ja det är min bön och önskan.

Henrik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.