Nokiamissionen grundar nytt kyrkosamfund

Vid en presskonferens meddelade ansvariga för Nokiamissonen att man bildar ett nytt samfund samt att Markku Koivisto lämnar prästämbetet och utträder ur Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Den nya kyrkan börjar sin verksamhet 1 augusti 2008.

Nokiamissio ry (rf) fortsätter som förening med Markku Koivisto som verksamhetsledare. Samtidigt är Koivisto andlig ledare och far för den nya kyrkan. Med honom går också enligt uppgift pastor Timo Aro-Heinilä, som också lämnar sitt prästämbete inom ev.luth kyrkan och även sitt medlemskap.

Markku Koivisto säger att beslutet har mognat under en längre tid. Han säger att Bibeln har förlorat sin auktoritet för den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Ev.luth. kyrkan har blivit som Laodicea i Uppenbarelseboken. Laodicea betyder egentligen det som folket besluter. Koivisto betonar också att liberalteologin har åstadkommit detta.

Den nya kyrkan skall bli ett hem, först i Tammerfors, men sedan också ha verksamhet på andra orter, bl.a Jyväskylä och Helsingfors.

Mera senare!

Henrik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.