Över 5100 besök..

Den 22.09.2008, för en månad sedan, ungefär 23.30 öppnade jag den nya räknaren. Då var det ca 61.300 besök på ett drygt år. Nu har allt börjat igen och på en månad (om en dryg timme) har 5100 besök noterats. Om man räknar alla besök, alltså sådana som ett par, tre gånger besökt bloggsidan samma dag så handlar det om närmare 6800 besök.

Det som litet förvånat mig är de olika länder som är representerade. De överlägset flesta besök kommer från Finland, följt av Sverige, och ”okänt”, sedan Nederländerna, USA, Estland, Ryssland, Spanien, Danmark, Italien, Storbritannien, Peru, Norge, Filippinerna och Portugal.

Förklaringarna kan i några fall vara misstag, i andra fall kan det handla om bekanta, eller t.ex. missionärer osv.

Jag skriver detta som en kuriositet, därför att det ju också säkert gäller andra bloggar, och säkert alla som kommenterar på min bloggsida.

Internet är nog en märklig företeelse. Vilka möjligheter, vilket ansvar!

Ibland hörs kritiska röster, inte bara när det gäller åsikter, utan folk kan säga att mitt tonfall är ironiskt, hatiskt eller något sådant. Jag beklagar om jag uppfattats så, just det har jag försökt undvika! I vissa fall har jag ”fått fast” kritiker genom att det är uppenbart att de inte har läst vad jag de facto skrivit. I samma blogg som de kritiserat har jag kunnat skriva saker som de menar att jag missat, eller de har tolkat mig på ett sätt som jag i samma bloggtext tillbakavisar.

Jag tror att detta kan ge något att tänka på.

För det första visar det betydelsen av med vilken förhandsinställning vi läser texter och inlägg. Det styr tolkningen i skrämmande hög grad.

För det andra betydelsen att läsa rätt innantill, vi läser tyvärr inte vad som skrivits, utan vad vi tror att har skrivits.

Men för det tredje, och det tror jag gäller all kommunikation på nätet, något väsentligt är borta när man inte hör tonfall, ser minspel, kroppsspråk osv. Detta gäller mail, chat, bloggar och allt motsvarande. Det är både en fördel och en nackdel att känna någon, dels kanske man förstår bättre, men ibland förefaller det som om det också kunde blockera.

Jag tror också att det är viktigt att inse vad en blogg är. I en mening är det något som sägs i offentligheten och som man alltså är ansvarig för. I en annan mening är det skillnad på ett uttalande och t.ex. kåseri, det är skillnad på en dikt och på kommunikétext.

En blogg har alltid något enligt min mening sett över sig, utan att detta upprepas i varje sats.

Det är att vädra sina tankar och åsikter, att utrycka sina förhoppningar, att fundera och grubbla över livets mångahanda.

Jag hoppas att denna blogg, som minsann inte är världens centrum, skall få vara till mera nytta än skada.

Att den ska få bygga Guds rike och samla till Kristus, inte skingra, inte driva bort.

Henrik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.