Dags att trycka på reset-knappen

USA:s nye president har myntat ett uttryck “It is time to press the reset button”. Det har också hans vicepresident använt, nu senast angående behovet att tänka om när det gäller USA:s relationer till Ryssland (i positiv och konstruktiv mening alltså).

Press the reset button – uttrycket har fastnat i min skalle. Och jag tänker på den kyrkliga situationen.

Det apostoliska och profetiska vittnesbördet kan vi inte ändra. Ditt ord är sanning. Skriften kan inte bli om intet.

Men jag tror att det är ganska många som tänker att någonstans har det gått fel.

Den uppsjö av synpunkter, beslut och diktat som finns, de debatter och diskussionsinlägg, där prestigeaspekter tyvärr heller inte saknas, är svår att komma till rätta med. Några frågor har helt söndrat kyrkan och lett till bror mot bror, syster mot bror, bror mot syster.

Och mera är på kommande. De frågor som finns på kyrkomötets agenda ser inte ut att bli lättare (i vår tjänstemannarättspaketet, som har konsekvenser, i höst förmodligen frågan om registrerade parförhållanden i kyrkan mm).

Men också en annan problematik finns. Det handlar enligt min mening om den kyrkliga förvaltningen. Vi har kommit till en så oerhört tungrodd förvaltning, men tunga och dyra system, med ett regelverk som är massivt. Det är ett helt system, som kan sysselsätta en hela livet till 100%.

Var är den lätta fältutrustningen som möjliggör medbestämmande, transparens, delaktighet? Var är församlingsgemenskaperna som kan formas efter tidens krav i den meningen att de beaktar dagens människas situation (t.ex. att hon inte skall behöva byta församling om hon flyttar några hundra meter eller några kilometer “på fel sida” om någon gräns?)

Finns det ingen kyrklig reset-knapp som skulle möjliggöra att man skulle få se över detta en gång till?

Kanske “reset” innehåller också något sådant som jag inte nu avser – man kan inte stryka ett streck över historien eller över kyrkans tradition. Den är förklaringen till att vi är här idag. Det är inte det jag menar med att “börja om”.

Men att sätta sig ner, och tillsammans fundera över vad som kunde ha gjorts och göras annorlunda, utan att tumma på det bibliska budskapet. För jag misstänker att det finns en del annat i bagaget också..

Men det måste nog vara rätt “reset”- knapp. Det måste vara Guds reset. Annars blir den sista villan värre än den första.

Henrik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.