”Kyrkan ruttnar inifrån”

”Kyrkan ruttnar inifrån”  säger prof. Miikka Ruokanen i sitt föredrag på synodalmötet i Lappo stift igår.

Föredraget är allvarsord och läsvärt. Läroföraktet, som gör sig påmint på många olika sätt, bristande respekt för Bibelns ord, allt gör att kyrkan ruttnar inifrån.

Det är inte bara kyrkans – och kristendomens – yttre kritiker som gör att kyrkans röst inte längre hörs, utan farligast för kyrkan är och har alltid varit den inre förruttnelsen: ”bland er själva skall män uppträda och tala vad förvänt är”.

Föredraget ”trosbekännelsen och den moderna världsbilden” finns på Ruokanens hemsida http://www.ruokanen.com/lehtikirjoituksia.html

Röster som Ruokanens kan uppfattas som kyrkokritiker. Men Ruokanens oro bottnar i en kärlek till kyrkan, som många av oss delar.

Ruokanen vädjar i sin avslutning: låt oss inte överlämna våra fäders och mödrars kyrka!

Ord, som talar för sig själv.

Men det finns en annan väg. En väg där Jesus är i centrum, Bibelns Jesus, där synd är synd och nåd är nåd. Där Guds Ord tas emot, där sanningen bevaras. Där Guds Ord förkunnas och sakramenten förvaltas enligt Kristi löfte. Där församlingen samlas i bön och lovsång till Kristus.

Sådant finns också inom vår kära kyrka. Och det kan förhindra förruttnelsen. Saltet, som inte mister sin sälta.

Henrik

P.S. Jag har tagit bort ett uttryck från slutet, som enligt tidningsuppgifter uttalades, men som enligt Ruokanen själv aldrig sades. Uttrycket fanns i det första manuskriptet, men inte i det slutgiltiga. Därför ser jag det korrekt att också i ett referat ta bort sådant som inte fanns med. 7.10. kl.08. hp

2 tankar kring ””Kyrkan ruttnar inifrån”

  1. Läste just Ruokanens föredrag. Vilken frimodighet!
    Inte är ju kyrkan detsamma som dess ärkebiskopar och biskopar, men nog skulle motivationen och glädjen att arbeta i kyrkan ha varit större med Ruokanen som ärkebiskop. Outgrundliga är Herrens vägar!
    Leif

  2. Jo, läs Miikka Ruokanens föredrag (bosatt i Svedängen förresten) som är mycket upplysande.

    Det finns anledning till oro (en mycket god prästkandidat underkändes idag av ett Domkapitel – inte Borgå – när han inte kunde lova att ställa upp på precis allt oberoende av vem som står vid altaret eller vad det kan innebära). Jag tror att kyrkan mister sitt ljus med detta.

    Men överallt där man samlas i Jesu namn och i tro på hans Ord och löften där är Jesus mitt i bland oss. Det finns mycket folk inom kyrkan ”som inte har böjt knä för Baal”, för att låna ett bibliskt uttryck.

    Vi litar på 1 Tesss. 5:24!

    Många hälsningar

    Henrik

Kommentarer inaktiverade.