Koncilietankar

Här i Åbo är nog kyrkans inställning till registrerade par den fråga som präglar diskussionerna. I konstitutionsutskottet behandlar vi paketet och skall leverera ett betänkande senast onsdag morgon. Egentligen borde man säga att vi skall skapa två betänkanden, för det blir alltmera klart att det blir två betänkande (utskottets majoritet och en minoritet, dit jag kommer att höra).

Jag vill vara solidarisk med utskottet och inte föra ut detaljer förrän betänkandena är klara. Men alla vet ju att kyrkan är delad, och klyftan är nog djup.

De andra frågorna som berör vårt stift också, ser ut att gå enligt ”planerna”.

Dit hör språkbestämmelserna för kyrkoherdar på Åland där domkapitlet får rätt att fastställa språkkraven, smidigt och vettigt. Initiativet om att Ungdomens kyrkodagar skulle få initiativrätt till stiftsfullmäktige utmynnar i en allmännare och mera allmängiltig lösning: ett slags ”medlemsinitiativ” kan i arbetsordningen godkännas så att 30 röstberättigade medlemmar i församlingsvalen kan ta initiativ, som stiftsfullmäktige behandlar. 30 röstberättigade (konfirmerade medl som fyllt 16 år) finns nog i praktiken alltid på UK.

Kyrkans framtidsvisioner behandlades också, det finns viktiga synpunkter, men som biskop Häkkinen och vissa andra påpekade, saknas den teologiska analysen. Visionen har också stannat på ett teoretiskt plan, konkreta slutsatser saknas.

Den verkliga nyheten idag var att eroakirkosta.fi har i sina siffror flera tusen ”haamueroamisia”, dvs siffrorna om antalet utträdda ur kyrkan är för höga och stämmer inte med magistratens uppgifter. Nyheten om detta kommer säkert att konkretiseras mera ännu.

BE FÖR KYRKAN!

Henrik

1 tanke kring ”Koncilietankar

  1. 1Petr. 1:25. Vi kommer ihåg er och ber för er denna vecka!

Kommentarer inaktiverade.