Avkristning pågår

I The Telegraph kan man läsa intressant och informativ text om julen och andra kristna helger i EU:s regi. Men den är skrämmande!

Inom EU har man låtit trycka upp över 3 miljoner skolkalendrar, av vilka  330 000  delas ut i skolorna iEngland . Förutom en kalenderdel ingår där viktig information om EU på 51 sidor.


De kristna i England har reagerat därför att inga kristna helger finns inprickade. Däremot finns viktiga högtider för muslimer, hinduer, sikher, judar, kineser osv samt dessutom Europa-dagen och olika EU-jubiléer.


På juldagen den 25 december står ingenting annat än ”en sann vän är en som delar dina bekymmer och fördubblar din glädje”, men i övrigt är dagen blank.


Ändå är kristendomen EU:s största religion.


På kommissionens julkort står ”Season’s Greetings” i stället för Merry Christmas eller dyl.

Flera olika kristna grupperingar inom EU har också reagerat mot detta. En tjänsteman beklagar detta och säger att man i nästa utgåva inte alls skall nämna religiösa fester, i den politiska korrekthetens namn.


Vad säger detta om Europa och särskilt EU?

Det är betecknande att det bara är de kristna högtiderna som väcker anstöt.

Man kan tala om politisk korrekthet, beklagligt misstag osv.

Men det man egentligen säger är detta:


Stör inte. Avkristning pågår.

Henrik

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/8207411/European-Commission-criticised-for-omitting-Christmas-on-EU-school-diary.html?sms_ss=facebook&at_xt=4d1116ed18da72b6%2C0

3 tankar på “Avkristning pågår”

 1. Jag är inte så säker på att du har rätt i ditt påstående, att det bara är de kristna högtiderna som väcker anstöt. Helt säkert ville man gärna förvisa all religiositet till den privata, icke-offentliga sfären. Det är bara lättare sagt än gjort. Inom en viss större icke-kristen fromhetstradition har man visat förbluffande kapacitet att tillkännage sitt missnöje mot den här typen av tendenser, och det så det märks.

 2. Det är tillåtet att ha en annan åsikt! Också här!

  Jag tror också att det ligger något i det du säger!

  Det finns förvisso en klar tendens och en önskan att förvisa all religiositet till den privata sektorn, det är ju postmodernismen grundteser.

  Men anstöten, to skándalon, tycker jag nog att koncentreras kring Jesu person, Hans död och uppståndelse, och de högtider som anknyter till Honom.

  Menar vi att det är en händelse att just dessa kristna helger utelämnades? Alla kan lugnt beskriva Ramadan, jag har aldrig läst att någon skulle ha smädat att en muslim faller på knä och ber mitt i trafiken som i vissa länder – men att utöva kristen tro är nog anstötligt.
  Om hela universitet iakttar en muslimsk bönestund, eller ett företag, det går ändå an, men om allt liv skulle stå för en kristen bönestund 5-10 minuter blir det nog liv i Asplunds kök.

  Det märker man i samtal med människor också: det går att tala om Gud, om religion, om kyrka, men tala om tro på Jesus och det börjar bränna under fötterna… Har du inte märkt det??

  Kanske min erfarenhet är begränsad (det är den ju säkert!) men också i det avseendet alltså att jag, som har muslimska släktingar på rätt nära håll, inte har noterat en sådan diskussion kring Allah och Mohammed som runt Kristus.

  Däremot kan man nog politiskt kritisera en radikalt islamistisk grupp, terrordåd osv.

  Men vi ser – detta är ju sådant som finns enligt principen ”upp till bevis”.

  Jag hoppas Korpoherden får hälsa och krafter och Andens ord att bära fram så att
  detta sker:

  ”Det folk, som vandrar i mörkret, skall se ett stort ljus; ja, över dem som bo i dödsskuggans land skall ett ljus skina klart. Du skall göra folket talrikt, du skall göra dess glädje stor; inför dig skola de glädja sig, såsom man glädes under skördetiden, såsom man fröjdar sig, när man utskiftar byte.” Jes. 9:2-3

  Många hälsningar från hem till hem!

  Henrik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.