Fråga Paulus, Dawkins!

I tidningen Dagen ingår idag (08.03.2011) en artikel om världens mest kända ateister.

Poängen är bl.a att världens mest inflytelserika ateist är nyateisten Richard Dawkins,brittisk biolog och evolutionsteoretiker som har en professorstjänst vid Oxford Univeristy. Tätt följd alltså av Sam Harris, Christopher Hitchens och Daniel Dennett.

Det visste vi ju.

Men professor Alister McGrath, en av dem som debatterat bl.a med Dawkins, säger att den aggressiva tonen hos dessa nyateister är kontraproduktiv. Han får brev och andra reaktioner av mera traditionella ateister, som säger att nyateisternas ton gör skada genom att den är så aggressiv och attackerande.

Jag ser här en parallell inom teologin. Förr var liberalteologin förbehållen de inre rummen, medan prästerna i predikstolen var ganska traditionella.

Nu säger ”nyliberalerna” att samma saker ska sägas i predikstolen som i de teologiska diskussionerna. Och på ett sätt är ju detta mera hederligt.

Men nyateisterna går hårt ut. Så hårt, att man kommer att tänka på de gamla orden ”det finns ingen Gud och Hedenius är hans profet” och ”Hedenius är olyckligt kär i Gud”. (Förr de yngre läsarna: professor Ingmar Hedenius var under senare hälften av 1900-talet den mest kända ateisten i Sverige.)

Men till Dawkins skulle jag vilja säga och säger det så här till alla hans lärjungar: fråga Paulus!

Jag minns att den svenska författaren och TV-kändisen Göran Skytte en gång sade ungefär såhär: den som idag angriper Kristus kan i morgon stå framför altaret och vittna om Honom. Saulus var en sådan, här är en annan (han menade sig själv).

Också Alister McGrath var ateist. Men idag en bekännande kristen.

Jag kommer på mig att gå omkring och hoppas att prof. Richard Dawkins skall vara en ”Saulus”. En vars ”raseri” ökar allt mera, tills han möter Honom som frågar: varför förföljer du mig?

Och framför allt: att Dawkins och många med honom ska få svara: jag blev inte ohörsam mot den himmelska synen.

För det är den som Dawkins inte ännu har sett.

Och på det hänger allt. Mötet med Kristus.

Henrik


http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=251035&sms_ss=facebook&at_xt=4d7642d8f46b10b2%2c0

5 tankar på “Fråga Paulus, Dawkins!”

  1. Det finns många idag, både ateister och teologer som skulle behöva möta Jesus.

  2. En ateist som blev teist är filosofen Antony Flew. Se Youtube: Antony Flew’s Conversion to Theism. Hälsn. Ola Byfält

  3. Jag tänker mig att det var rätt många som bad för Saulus, i enlighet med Herrens befallning om hur fiender och förföljare ska bemötas.
    Förhoppningsvis har Dawkins & co också många förebedjare!

  4. Jo Ingmar, när till och med nitiska och rasande innerst inne önskar frälsning för alla enligt Guds Ord och ber så nog finns det ännu ödmjuka och betryckta bedjare som dristar sig att bedja till Herren Herren.
    Jo Henrik den som hör Andens röst i Nåden lider i sin nöd ingen nöd ty Jesus är en mästare att frälsa ifrån synd och skam. Styvmorsskändaren i Korint fick ju leva och fick förlåtelse säger jag när jag ännu tänker på präst eller polisbloggen. Jag har igen fått upp ögonen för ordet att all vår kunskap är ett styckverk. Må Kristenheten inbördes fortsätta att befrukta varandra med Guds Ord som dagligen skär bort det ruttna efter sin vilja Amen Amen Amen kom Herre Jesus!!!+ Tron allena,Nåden allena, Skriften allena gör livet skönt att leva.ps u

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.