Midnatt råder, tyst det är i husen?

Det värsta är inte en andlig hungersnöd. Det värsta är att förlora aptiten, att det finns mat, men man har ingen lust att äta.

Jag undrar om det är läget nu? Det är ju en sådan verklighet som Matt 25 antyder om den yttersta tiden: alla somnade (v. 5).
Talade med en kristen broder, som tycker att läget i landet förändrats radikalt under de senaste åren. Han berättade att kristna möten för ett eller ett par decennier sedan kunde samla hundratals människor, idag är det på många håll en handfull, eller kanske ett par, tre tiotal.
Nog finns det liv, åtminstone i betydelsen livat, men är det levande?
Jag tror att det finns mycket liv, också inom vår kyrka.

Men: jag tror att en apati och en andlig anorexi har drabbat många. Man äter inte fast föda, god andlig bibelundervisning, utan ränner från den ena upplevelsen till den andra, till evenemang av olika slag. (Behöver jag skriva att upplevelser behövs, och att evenemang verkligen kan vara i livets tjänst?)

Men den ”oförfalskade amdliga mjölken” och den fasta födan är A och O.

En annan vän berättade att hon (en hängiven kristen) försöker gå i kyrkan, men hon tycker att det är mest snömos som hon får höra. Vi präster har orsak att se oss i spegeln, och böja knä inför vår Herre, för inte var ju snömos Uppdraget?!

”Alla sova, släckta äro ljusen?”

”Låt oss inte tröttna på att göra gott. Ty när tiden är inne får vi skörda, om vi inte ger upp.” Gal. 6:9

Henrik

 

3 tankar på “Midnatt råder, tyst det är i husen?”

 1. Äntligen var det rörelse vid andnings/”vattenhålet” konstaterar detta gamla vanedjur som på bloggläsarrundan sökt bokstäver och Sanning på denna blogg nästan varje dag, länge, men inte funnit ny text, på grund av ditt uppehåll(som du ju förklarat;det är OK vetja) Ett uppehåll som för dig förhoppningsvis var nödvändigt ock nyttigt,ja, kanske oxå för oss som läser allt kortare stycken nuförtiden.
  Kom att tänka på en visionär som levat på jorden för länge sedan när du skrev ”Alla sova, släckta äro Ljusen?..” (bildrutorna blinkar blått)
  Han sade: ”sublima kroppars rad, skall visa sig för ögats lins;den Helga Bönens tal skall minska då”
  Ja, all tv och film, framförallt (”vuxen-”)underhållningsproduktion är dessa sublima kroppar rad i linsen (och tillverkade produkter) som lockar oss bort från den heliga Andakten…
  Andakten kan nog störas och förstöras av ”hjälplös sysslolöshet,” eller stress oxå för den delen, och av ”normal” syndig begärelses lusta och anfäktelse också…. Förlåt, jag sover oxå, MEN jag vill tala GUDS Sanningsord(Bibelen) mitt i min världsliga sömn; kosta vad det kosta vill. Herren Jesus må vi åkalla.Av Nåd troende. U

 2. Ett förslag vore, att alla troende i detta land skulle ta en vit vecka då och då. Inte så att de skulle låta bli att supa, det gör de förhoppningsvis ändå, men så, att de skulle sätta alla sina bildskärmförsedda tidstjuvar på hyllan när de inte är på jobb – i jobbet lär de flesta inte kunna undvika dem längre.
  Att brödet från himlen inte smakar torde bero på att man proppar sig så full med allsköns bottenslam ur usla brunnar, att man helt enkelt är illamående och övermätt hela tiden, och på att man sitter och bläddrar sina elektroniska sidor dag och natt, så att man inte har tid för varken bibel eller bön eller kristen gemenskap.

 3. God idé, Ingmar! Nå, Henrik, du är i varje fall inte skyldig till tidstjuveri, så spridda – men tänkvärda – som dina blogginlägg är.

  ”Det värsta är inte andlig hungersnöd. Det värsta är att förlora aptiten.” Så sant. Svenska kyrkans kampanj ”Utrota hungern” har kritiserats just för ordvalet – ”utrota svälten” vore riktigare. Hunger är inom sina gränser bra och naturligt, svält är förfärligt.

  Alldeles bortsett från att den del av uppdraget som inte vilken hjälporganisation som helst kan arbeta för har tonats bort i materialet kring ”Svenska kyrkans internationella arbete.” Lutherhjälpen finns tydligen kvar om än under annat namn, men SKM, Svenska Kyrkans Mission, vart tog den vägen? Vem la ner den? ”En ovän har gjort detta”.

  ”Sänd oss en hunger runt kring jord / efter att höra Herrens ord.”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.