Rädd för utanförskapet?
Jag minns att Göran Persson, f.d. svensk statsminister, ofta under sina sista år som statsminister talade om rädslan för utanförskapet. Han avsåg då (om jag minns rätt) vikten av att Sverige håller sig med i Europa och inte blir marginaliserad och isolerad.
Han var ju på många sätt en skicklig demagog (nu sagt i positiv mening), han kunde popularisera och ”förenkla” budskapet så det blev memorerbart, förstått och mottaget.
Men jag ställer en helt annan fråga.
Är Du rädd för utanförskapet, nämligen att vara och förbli utanför Guds rike. Det är inte jag som sparkar ut någon, inte heller någon annan människa. Det är nog som det heter i en gammal psalm: ack hur sig mången utesluter..
Människan, som avvisar Guds kallelse, ”när hon får höra den Helige Andes röst”.
Vi kan inte förenkla problematiken, som om det skulle gälla Hermods brevkurser: vill du tyska, så kan du tyska.
Här handlar det om mycket som vi inte rår på. Men det finns en personlig kamp med gudsfrågan, som vi nog har ansvar för.
Idag fick jag höra om en gammal mor, som nu har gått över gränsen till evigheten, som hade sjungit för sina barn den gamla sången ”Innanför eller utanför..”
Jag hittade sången på Andreas Holmbergs blogg och sätter ut den här:
INNANFÖR ELLER UTANFÖR / bröllopssalen en gång, / innanför eller utanför / evigheten så lång? / Innanför eller utanför, / lyss till min frågande sång. / Innanför eller utanför, / var skall du stå en gång?
2. Ropet snart höres kring världen gå: / ”Brudgummen ses i skyn!” /Änglaskaran kring honom står. / O vilken härlig syn! / Innanför eller utanför…
3. Dörren öppnas till himlens sal. / Änglar hörs harpor slå. / Utanför är det natt och kval. / Mörkrets härar där står. / Innanför eller utanför…
4. Salig skara till dörren går, / tågar med jubel in. / Härlig brudgum där inne står, / hälsande bruden sin. / Innanför eller utanför…
5. Fåvitsk hop står i mörkret kvar. / Lamporna slocknat ut. / Hemska öde: bli lämnad kvar, / oljan har tagit slut. / Innanför eller utanför…
6. ”Herre, öppna din dörr igen!” / ropar man nu och ber. / Svaret kommer från brudgummen: / ”Jag känner inte er.” / Innanför eller utanför…
7. Utanför eller innanför, / ack, besinna det väl! / När Guds kallande röst du hör, / slut ej hjärtat, o själ! / Innanför eller utanför…
Jag tänker nog med sorg i hjärtat på att den unga generationens kristna har gått miste om mycket när en stor del av dagens kristna musik inte förmedlar särskilt mycket substans. Det är mera ”händerna upp” (inget ont i det!) och ”jag tackar dig” eller ”jag prisar dig” eller ”jag älskar dig” – och inget ont med det heller. Men de sångerna kräver en ”klangmatta”, en bakgrund, för att fungera rätt.
Det allvar som präglade gamla väckelsesånger behöver vi idag.
Man får gärna sjunga Hillsong och annat, men vi skulle behöva få tillbaka de sånger som ställer oss inför evighetsfrågorna.
Är du rädd för utanförskapet?
Henrik
Henrik Perret
27.1.2013 at 22:38 #
Jag kommer väl ihåg Josef Stenlund, som bodde i Kristinestad i många år innan han flyttade tillbaka till Sverige.
Är inte detta med ”alla blev sömninga” som vi idag upplever?
Hälsn Henrik
Eric Malm
29.1.2013 at 10:14 #
I den Svenska Psalmboken finns under rubriken: Kallelse, bättring och omvändelse: 18 psalmer.
Sions Toner har 63 sånger under denna rubrik och Lova Herren 59 sånger.
Svenska Psalmboken som användes även av EFS innebär detta att EFS har förlorat sin sångskatt, inte bara väckelsesångerna utan även sånger med andra rubriker.
De nya sånger som skrivs idag har många ett diffust innehåll, där musiken spelar en allt för stor roll så det är svårt att höra orden. Om det är något vi behöver idag , i sånger och predikan, är kallelsen till Guds rike och erbjudandet om förlåtelse för våra synder. Detta behöver alla människor, inte minst vi som kallar oss kristna, för vi är sömninga och har somnat. Må Gud väcka oss.