Vad är allvarligt?

J.A. Eklund, i tiden biskop i Karlstad, skrev år 1909 i sin förr mycket kända psalm (som Gustaf Aulén, biskop också han – i Strängnäs- , tonsatte samma år):

Allt fick sin vigning i kyrkans famn:
brudgummens löfte till bruden,
hemmet, det nyföddas kristna namn,
kämparnas färd till den sista hamn
fanan och konungaskruden

Jag har tänkt på den psalmen många gånger när jag sett hur tidevarv komma, tidevarv försvinna (kanske den gamla pluralformen tillåts i detta sammanhang).

Alla inser att detta tillhör en förgången tid. Vi har nyligen fått veta att 33 823 personer skrev ut sig ur kyrkan år 2006. De profana nyhetsförmedlarna slår upp detta som en stor nyhet, att de som lämnat kyrkan innebär ett nytt rekord: aldrig har så många lämnat Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland under ett år! Detta är i många medier den stora nyheten! Det handlar om en ökning på 2,4% jämfört med antalet 2005 (33 043).

Inte lika ofta berättar man att 10 700 personer skrev in sig under 2006 (en ökning med 11,9% för övrigt jämfört med 2005).

Det intressanta är att i kyrkans egen nyhetsförmedling är den stora nyheten att En märkbar ökning av personer som ansluter sig till kyrkan dock med tillägget en liten ökning av antalet utträdda.

I och för sig är det förståeligt att man inom kyrkan försöker se ljuspunkterna. De skall inte förnekas.

Det är också tydligt att vissa media riktigt frossar i sin glädje över antalet personer som lämnat kyrkan.

Men frågan är nog om det inom kyrkan är riktigt klart hur allvarlig situationen är. Drygt 23 000 personer, det är en hel stad av icke obetydlg storlek! Läget är mycket allvarligt!

Men man bör absolut ställa en fråga till: vad är allvarligt?

Är det allvarligt att personer som inte har någon personlig övertygelse i konsekvensens namn lämnar kyrkan?
Är det stora allvaret att det innebär att kyrkans ekonomi på sikt är hotad?
Är det allvarliga i sammanhanget att människorna inte lever under Ordets hörhåll, och att kunskapen om Jesus blir allt mindre?

Jag tror att det sista är det mest allvarliga. Och om kyrkan inte kan bidra till att människorna lär känna Jesus och tror på Honom, så är tillhörigheten ingenting värd. Kyrkan är inget självändamål.

I tillägget funderar man om detta trots allt är en av orsakerna till att folk lämnar kyrkan: man ser ingen som helst mening med att tillhöra kyrkan. Man får ingenting. Och kyrkan ackompanjerar: man blir välsignad till gravens ro oberoende om man tillhör kyrkan eller ej, gravplatsen för medlemmar och icke medlemmar har samma pris, man kan skriva in sig lagom före bröllopet för att sedan så småningom igen skriva ut sig (för det är festligare med kyrkbröllop) osv.

Nu skall ingen tro att jag förnekar det att det kan finnas flera aspekter på tro och kyrkotillhörighet. Många har i tiden skrivit ut sig på grund av propaganda på arbetsplatsen t.ex. Det kan finnas sådant som inte syns, men finns.

Men ändå så tror jag att man inte skall förneka att en massiv avkristning är på gång. Orsakerna är säkert flera. Kyrkan måste se sig i spegeln och fråga hur man har förvaltat Kristi uppdrag. Människan måste också se sitt yttersta ansvar för hur hon hanterar sanningen i sitt liv.

Men det är skäl att betona att det inte är relationen till kyrkan som är det allvarligaste. Det allvarliga är vilken relation man har till Jesus Kristus. Man kan inte vara kristen på egen hand. Man behöver Ordet och sakramenten, gemenskapen, andra kristnas förbön och förmaning.

Sedan kommer frågan om dagens kyrka kan erbjuda detta. Jag tänker givetvis på vad som förkunnas i våra kyrkor. Men jag tänker också på hur dagens församlingar ser ut.

Jag tror att framtidens kyrka i mycket hög grad kommer att bli husförsamlingarna, den lilla gemenskapen. Det blir en återgång till Nya testamentets tid.

”Och ständigt, var dag, voro de endräktigt tillsammans i helgedomen; och hemma i husen bröto de bröd och åto med fröjd och i hjärtats enfald, och lovade Gud. Apg. 2:46

Nu är inte platsen avgörande. Varför inte samlas i kyrkan eller församlingshemmet så länge det är öppet?! Självklart! Men det kan komma en tid när det behövs alternativ.

För mig är Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland mitt andliga hem. Att lämna kyrkan skulle vara att gå hemifrån. Med sorg i hjärtat har jag sett hur en del medlemmar har visats på dörren, ”om man inte fogar sig”. Jag vill inte degradera eller begränsa denna diskussion till någon enskild fråga. Nu kommer nästa fråga efter ämbetsfrågan, homosexualiteten. Det blir nog för många av kyrkans trognaste medlemmar en smärtgräns. Och ”vestigia terrent”, spåren förskräcker. Det arbete som pågår ser nog i mångt och mycket ut som ett beställningsarbete! Låt oss se!
Det handlar inte om enbart om olika frågeställningar, det handlar om en utveckling, om ett växande avfall från Guds Ord.

Vad vi nu behöver är samling, förnyelse, förändring. Den frågeställning som blir relevant är inte ”vi och de”, utan det handlar om att vi alla ställs i relation till Guds Ords stjärna och kärna, till Kristus. Ingen går fri från skyldigheten – och nåden – att säga: Tala Herre, din tjänare hör!

Vi är enligt Ordet kallade att ”avslöja” lögnen, falskheten, det pseudokristna. Men detta måste också gälla våra egna led! Aposteln skriver:

Jag är förvånad över att ni så hastigt avfaller från honom som har kallat er genom Kristi nåd och vänder er till ett annat evangelium, fast det inte finns något annat. Däremot är det några som skapar förvirring bland er och vill förvränga Kristi evangelium. Men om det än vore vi själva eller en ängel från himlen som predikade evangelium för er i strid med vad vi har predikat, så skall han vara under förbannelse. Det vi redan har sagt säger jag nu än en gång: om någon predikar evangelium för er i strid med vad ni har tagit emot, så skall han vara under förbannelse. Är det människor jag nu försöker få på min sida – eller Gud? Eller försöker jag ställa mig in hos människor? Om jag fortfarande ville vara människor till lags, skulle jag inte vara Kristi tjänare. Gal. 1:6-10

Henrik