Förfärligt!

I Portugal utspelas en förfärlig familjetragedi. En liten brittisk flicka, Madeleine McCann, på semester med sina yngre tvillingsyskon och sina föräldrar, läkarparet Gerry och Kate McCann, bortrövades den 3 maj av någon. Trots en intensiv kampanj har inga spår efter Madeleine hittats.

Föräldrarnas ångest och förtvivlan under den över hundra dagar långa ovissheten kan man bara ana. Portugisiska tidningar har varit delvis helt oförskämda, och har försökt driva bort Gerry och Kate McCann, med hänvisning till att turistnäringen tar skada!

Men fortsättningen är om mäjligt ännu mera mardrömslik. Nu har ”nya bevis” hittats och barnets mor, Kate McCann, är nu formellt misstänkt för att oavsiktligt ha dödat sin dotter, och sedan gömt kroppen!!

Kate McCann har i en intervju berättat om hur svårt hon och Gerry hade att få sitt barn. Det var en obeskrivlig glädje när de äntligen fick sin Madeleine.

Paret satt tillsammans med goda vänner och åt på en närbelägen restaurang (inom samma hotellområde), och föräldrarna gick turvis med jämna mellanrum och kollade att barnen sov. En gång när Kate McCann kom in i rummet, märkte hon att Madeleine var borta.

Nu försöker den portugisiska polisen hävda att Kate McCann skulle vara den skyldiga.

Alla hennes vänner säger att det är en omöjlighet.

Detta är ju en sak där man från sidan bara kan ha åsikter, utan att kunna veta något. Men all psykologi, all erfarenhet, talar bestämt emot detta.

Varför skulle en mor döda sin egen dotter, som hon väntat så länge på? Varför skulle man måsta dölja en olycka, skulle man inte snarare kalla på all tänkbar hjälp? Skulle hon, som en del tidningar har försökt antyda, ha gett någon medicinering åt sin dotter, för att sedan sitta lugnt med vänner vid ett bord? Vem skulle lämna en nersövd liten flicka utan uppsyn och övervakning, för att inte säga att man aldrig skulle komma på en så befängd idé som att söva ner ett litet barn!

Kate McCann har varit hos påven i Rom, hon har tillsammans med sin make vädjat om förbön för Madeleine. De har vandrat omkring, rest till viktiga städer, gett intervjuer och presskonferenser för att hålla sökandet vid liv – allt detta med bilder av Madeleine, med hennes käraste kramdjur i sina händer snart sagt hela tiden. Nej, detta är ett språk som på alla sätt avvisar alla spekulationer.

Nu står hon inför sitt livs tragedi. Förutom att hon har förlorat sin dotter, kanske till pedofiler, så har hon blivit misstänkt för att vara skyldig till sitt livs sorg.

Polisen säger sig ha funnit DNA-bevis av Madeleines blod i en bil som paret McCann hyrde fem veckor efter Madeleines försvinnande. Hur hennes blod hamnat dit kan man inte förstå. Fem veckor nedgrävd, sedan uppgrävd av föräldrarna eller av modern, och transporterad till en annan plats för att ingen grävas ner.

Man börjar snart oroa sig för att någon – om det överhuvudtaget finns någon sanning i bevisen – arrangerat detta. Det är en fullkomlig mardröm. Om någon för att rentvå de verkligen skyldiga ordnar ”bevis” – ja vad kan då en vanlig människa göra.

Må Gud skaffa dem rätt. Knäpp dina händer, detta är fruktansvärt. Nu behöver föräldrarna – och Madeleine om hon lever – våra förböner.

Henrik