Rättegång!

Enligt vad jag erfar (preliminära uppgifter som bör kontrolleras, även om jag har hört dem från mycket trovärdigt håll) kommer det att bli rättegång om det s.k. Hyvingefallet.

Nu måste församlingsborna reagera. Bland de åtalade blir – enligt dessa preliminära uppgifter – präster, men också en lekman, en frivillig arbetare i Guds rike som medverkat för att hjälpa med arrangemangen!

Av frukten känner man trädet. De som nu bidragit till att detta kan kunnat leda till rättsfall, bör enligt min mening fråga sig vems ärenden de egentligen driver. Adressen finns nog inom kyrkan, vilket är skamligt.

Detta är enligt min mening helt ofattbart. Att en frivillig medarbetare och förtroendevald dessutom, som länge har varit frivillig i församlingen och arbetat också inom SLEY:s lokalavdelning nu skall riskera straff för att hon frågat om vilken helg som skulle passa församlingen..

Mitt intryck blir att det handlar om ett slags provokation. Biskop Heikkas yttranden i Ilta-Sanomat 5.3 och i pressen (Aamuposti) 21.3.2007 ger intrycket att man sätter sitt hopp till att oklarheten i denna fråga för kyrkan skall lösas i världsliga domstolar.

Är det så vi vill ha det?

Nu får man bara knäppa händerna och hoppas att Rättvisan vinner. Snart vågar väl ingen längre vara frivillig församlingsbo inom kyrkan, om man har ”fel” åsikter.

Det vemodiga i spektaklet är ju att gudstjänsten gick att fira ändå, samma sak kunde ha skett enligt överenskommelse och i sämja.

Det är ju hemskt att en kvinnlig präst skall ställas inför en situation som den i Hyvinge. Felet är inte hennes, även om hon sannolikt var den som trots allt inte utförde en tjänsteuppgift (jag förstår henne). Detta kunde ha undviktits!

Varför inte så i stället: klara spelregler och högaktning, med bibehållna övertygelser, frågar man sig.

Henrik