Är moralen viktig?

Tidningen Helsingin Sanomat berättar att enligt en färsk undersökning så skulle nästan hälften av finländarna kunna tänka sig skattefusk, ta emot grundlösa socialbidrag och resa utan att betala.

Endast 83% säger att man aldrig skall kunna godkänna att en man slår sin hustru.

I den undersökning som publicerades i Tammerfors universitet i början av veckan framkommer vidare att inställningen till homosexuella, skilsmässa, självmord och abort har förändrats, idag är många beredda att godkänna det.

Särskilt märkbart har inställningen till homosexualiteten förändrats, för år 1981 ansåg över hälften av finländarna att de aldrig kommer att godkänna homosexualitet. Nu är det endast ca 20% som tänker så. Lika stor är förändringen när det gäller eutanasi (dödshjälp).

När det gäller inställningen till familjen anser fortfarande de flesta att ett barn behöver både en far och en mor för att bli harmoniskt. Bara ca 20% anser att äktenskapet är föråldrat.

Idag läste jag också en annan nyhet om moral.

Ärkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams säger till tidningen The Daily Telegraph att England har ett söndrigt samhälle (”broken society”). Han meddelade att den anglikanska kyrkan kommer att betydligt höja sin profil i moraliska frågor och underströk vikten av moralisk integritet. Det gäller bl.a att verka för en striktare abortlagstiftning.

”People are not happy about abortion as a back-stop to contraception.” And he added: ”It’s not like having a tooth out.”

Abort får inte vara ett preventivmedel, att kunna provocera en abort, om man skulle råka ångra sig. ”Det är inte som att dra ut en tand”, säger ärkebiskopen.

Hoppas att också vår kyrkas biskopar skulle träda fram lika beslutsamt.

Detta skall ske utan att ge avkall på evangeliet och utan att göra hela den kristna tron till en morallära.

Det sker förmodligen bäst genom det recept som Luther kallade lag och evangelium. En kallelse som Jesus har gett sitt folk:

Ni är jordens salt. Men om saltet förlorar sin sälta, hur skall man då göra det salt igen? Det duger bara till att kastas ut och trampas ner av människor.
Ni är världens ljus. Inte kan en stad döljas, som ligger på ett berg.
Matt 5:13,14.

Salt och ljus.

Henrik