NU är alla arga..

I dagens Kotimaa står det att det redan mångomdiskuterade pappret har väckt irritation inte bara hos de konservativa prästerna, utan också de kvinnliga prästerna som är oroliga för att utvecklingen nu kommer att gå bakåt.

Något måste ha gått rätt om alla är arga – för allas ansträngningar och goda vilja behövs nu!

Samtidigt kan man konstatera att vårt uttalande inte behandlar tjänsteturer och biskopsmötets redogörelse. Där har vi alltså inte trots goda försök funnit något samförstånd. Biskoparna har fortfarande två alternativ: att alla samverkar enligt redogörelsens riktilinjer, eller att alla samverkar. Många av oss anser att man med litet god vilja, som alla ska visa, kan få fram lösningar som mycket långt kan passa alla. Här står vi fortfarande med olösta problem. Vi brukar tillägga att redogörelsen inte har status av lag, den har aldrig behandlats i kyrkomötet, och den är ju – anser jag – till sitt väsen en viljeyttring.
Men i denna delfråga, som gäller rörelsernas besök i församlingarna, alltså ofta den egna församlingens medlemmar som önskar en predikant eller talare från en väckelserörelse, de kan nu få uppmuntran i detta.

Men det har sagts att detta inte innebär att arbetsturer börjar förändras. Däremot kan väckelserörelserna få medverka om församlingens planer är sådana att de och föreningens planer är likriktade. Alltid något.

Väckelserörelserna kan också få hålla sina egna tillfällen i församlingens utrymmen. Där gäller såvitt jag förstår föreningens planer, men de måste givetvis godkännas av khden (=han måste godkänna att föreningen är där med sin uppläggning, han behöver dock inte dela föreningens syn, utan han ger lov för dem att hålla dessa samlingar i kyrka och församlingshem.

Pauliina Kainulainen, teol. dr och ekoteolog, kanske dock signalerar något litet till, förhoppningsvis är detta en feltolkning. Det låter litet som det må nu inte bli bättre i församlingarna, så att väckelserörelserna får hålla möten utan att förändra sin övertygelse. Men i så fall är det en mycket tråkig tolkning.

Ingen kvinnlig präst kommer att måsta väja för detta uttalandet skull. Men rörelsens präster och de församlingsbor som har en traditionell syn måste väja. De har inte samma rättigheter som andra församlingsbor, trots att också de betalar sin kyrkoskatt.

Men efter dessa randanmärkningar säger jag dock att detta kan bli en ödmjuk öppning till ngt nytt, det hoppas åtminstone

Henrik

http://www.kotimaa.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=8056&Itemid=38