Kyrkomötet onsdag

Idag har en stor del av tiden gått till att diskutera partnerskapslagens följder för kyrkan. Inläggen finns redan eller kommer snart att finnas på kyrkans hemsida, sedan när de granskats av vederbörande.

Det fanns många inlägg idag som gladde, och många som jag sörjde över. Till den senare gruppen hörde t.ex. biskop Wille Riekkinens långa tal (nästan 30 min), som nog var universitetsteologi i ordets mindre smickrande bemärkelse. Att en yrkesexeget som Riekkinen tar upp ”den idisslande haren” är för mig en gåta – ett tankefel, som ju har sin enkla förklaring i att det ord som finns i grundtexten helt enkelt betyder ”omtugga”, ”ta upp”. Den snäva betydelsen av ”idissla” är ju en mycket senare tids avgränsning. Bibelns ”idissla” eller ”omtugga” är en praktisk iakttagelse som är tydlig och förstås av den som ser en hare äta. Helt i linje med det föga vetenskapliga uttrycket ”solen går ner i Uleåborg kl 20.40”, som man ännu på fullt allvar kan höra varje dag i vår upplysta tid!

Att sedan anklaga Bibeln för samtidens tro att jorden är platt är inte heller ”fair play”. För det första undrar jag var det står att Bibeln lär att jorden är platt; talet om ”jordens fyra hörn” eller motsvarande är ju uttryck som är är poetiska, eller som är bildspråk. Biskop Riekkinen talade om hur den moderna vetenskapens företrädare först mötte motstånd och t.o.m. bannlystes av kyrkan, men det är en ensidig framställning. För det första måste man konstatera att alla människor, både kristna och ateister, trodde att jorden var platt. För det andra var det ju i högsta grad just kristna människor som upptäckte det nya, och i en misstänksam samtid och kyrka förde fram sådant som man inte först ville ta emot.

För att göra biskop Wille rättvisa ber jag läsarna läsa hans inlägg på kyrkans hemsida, det torde komma dit snart. Jag tycker nog att det luktade demagogi. Han ville påvisa att Bibeln inte är tillförlitlig i allt för att kunna hävda sina teser om att bejakande av homosexuell livsstil är möjligt. Men bedöm själv!

Ett annat inlägg som man kan läsa är Kai Peltonens. Han påstod bl.a att Paulus grundade en ny religion. Jag tror att det går att starkt argumentera för att apostlarna såg Jesus som Gamla testamentets uppfyllelse. Det var inte något som var i strid med GT, det handlade om att Guds löften i GT nu har besvarats!

Dessa inlägg visar vad som präster undervisas idag i våra teologiska fakulteter. Läs inläggen och se vad som olika ombud tänker och tycker. Det handlar nog om mycket starkt divergerande åsikter. Splittringen i synsätt är nog mycket stor.

En kristen bibelteologi behövs verkligen!

Men ännu flera var de inlägg som gjorde mig glad. Minnamaaria Tammisalos och Aino Vestis inlägg var fina. En klar klassisk kristen syn. Det stod också Pekka Lahdenperä för. Leif Nummela, Timo Rämä och många andra gladde mig. Det handlar om en svår fråga, därför att den handlar både om vad som sägs och hur det sägs. Det är viktigt att inte slå ner människor, men också viktigt, livsviktigt, att inte anvisa en väg, som Herren ber oss vända oss bort från.

Att personer med en bestämd sexuell läggning inte utgör något undantag torde ha blivit klart uttalat. De är lika älskade som alla andra. De har samma behov av nåden som vi alla har. Ingen av oss kan peka på något som ger företräde, vi finns i samma texter i Bibeln, och Gud kallar oss alla att göra bättring och omvända oss till Herren.

På kyrkans hemsida (www.evl.fi) kan man läsa mera om de ärenden som behandlats. I morgon skall ärkebiskop Paarma avtackas med en festmiddag på Åbo slott.

När jag med ett öga följer med händelserna i världen, särskilt Grekland, tänker jag på att Gud söker oss nu. Vi har många kriser: aska, vatten, olja, pengar… Och vi har strejker mm.

Nu måste jag försöka lura mig till sömns, det har redan blivit torsdag..

HERREN välsigne oss och bevare oss alla.

Henrik