2633..

Ett betydligt tråkigare tal än det föregående – den trettiofjärde i gruvan – är de 2633 personer som skrev ut sig ”igår” enligt eroakirkosta.fi.

Det var dagen efter den stora debatten om homosexualitet, som  direktsändes i TV2 på tisdag kväll (12.10).

Det är i alla fall ett anmärkningsvärt högt tal: det förra ”rekordet” slogs med över 1500 personer!

Men det finns anledning att begrunda detta.

2633 personer, för vilka kyrkan har betytt något, på axeln ”nästan ingenting” till kanske ”ganska mycket” eller rentav ”mycket”. Vi vet nämligen inte om folk skrev ut sig som en protest mot att kyrkan är så värdeliberal och delad, eller om tittarna var besvikna på att kyrkan är  så ”gammalmodig” och konservativ (!) att den ännu inte som en självklarhet kan acceptera vigslar och välsignelser också av samkönade par.

Biskop Matti Repo var nog på rätt sida om strecket, även om han som biskop kunde ha trätt mera öppet fram. Men hans kommentar var nog genomtänkta och han kanske medvetet ville välja en ”lyssnande profil”. Päivi Räsänen, Sonja Falk, Pasi Turunen och någon till gjorde väl ifrån sig. Helt oklar är dock olympiapastorn, Leena Huovinen, vars empatiska ton man kan uppskatta som attityd, också om man omöjligt kan förstå sig på hennes teologi. Men hon är ju – ur en viss synvinkel sett – helt mainstream.

Det var litet synd att ingen bekännande kristen homosexuell medverkade. De homosexuella utgör ingen enhetlig grupp, utan många homosexuella kristna betonar detsamma som många heterosexuella kristna: att vi alla har ansvar för hur vi lever. Det finns många homosexuella som har skrivit på uppropen mot välsignelse av homosexuella par.

Det är också synd att homosexualiteten alltid rycks ur sitt sammanhang. Nu försökte många argumentera utifrån en tes som man skulle bevisa. Pauli ord ”para fysin”, mot naturen, är nog en sanning som går att förstå. Ett nytt liv kan bara uppstå genom heterosexuellt samliv. Alla vet ju nog att i en djup mening har naturen bejakat heterosexualiteten men inte homosexualiteten. Därmed inte sagt att all heterosexualitet är etisk.

Men frågan lyfts ur sitt sammanhang när man inte samtidigt talar om samma ”syndkatalogers” andra synder. Otukt och äktenskapsbrott (heterosexuella) icke att förglömma. Nu blir homosexuella personer alltid utpekade. Det är inte rätt!

Men det är nog också synd att människor är beredda att ta så stora steg på grund av en TV-diskussion.

Om man har skrivit ut sig som en protest mot kyrkans ”flathet”, kan man säga att goda röster talade för en klassiskt kristen syn. Och om man tänker på att ”kyrkan är för konservativ”, så är nog orsakerna till besvikelser starkt avtagande! I ingen händelse borde en enskild TV-debatt få avgöra så stora frågor.

Jag är beredd att säga att detta tal, 2633, innehåller både acceptabelt och oaccetabelt. Det är ju ganska inkonsekvent att höra folk säga ”kyrkan betyder ingenting för mig, men jag anser att kyrkan bör välsigna och också viga samkönade par.” Sådana röster behöver inte kyrkan. Det är mera konsekvent att gå.

Och ändå är varje person som är besviken på kyrkan, en utmaning för oss alla. Det är allvarligt om de 2633, som ju är långt flera, slutar att bekymra oss! Och djupt vemodigt är det om kyrkan förlorar sina troende medlemmar genom otydlighet och förnekelseteologi.

Kyrkan engagerar inte om hon förlorar sin sälta.

Kyrkan engagerar och tänder, om och när hon tror på den Treenige Guden och det Han har sagt!

Henrik


3 tankar kring ”2633..

 1. Vi upplever just nu, av allt att döma, något som vi inte har sett tidigare i vår kyrkas historia. Det blev nämligen inte med de 2633 som skrev ut sig i förrgår. Igår, torsdag, skrev över 2000 ut sig, och idag ser det ut att igen bli nytt rekord, närmare 4000…

  Det här är tragiskt, men ändå kan jag inte se detta som endast något negativt. Det är som du skrev – vissa röster behöver inte kyrkan. (Visst skulle vi ju helst se att det omprövade sina ståndpunkter, men om inte så…)

  Biskoparna har redan tryckt på panikknappen, och mera kommer säkert att komma från det hållet ifall detta fortgår på detta sätt de närmaste dagarna. Frågan är bara hur långt de är beredda att gå för att stoppa denna plötsligt eskalerade medlemsflykt. Ganska långt, får man frukta, eftersom det handlar om skattepengar.

  Vi lever i ett mycket avgörande skede just nu! Jag tror att det just nu är mycket viktigt att Guds folk kommer inför Herren och ber att han förbarmar sig över oss alla och leder detta så att det blir på bästa sätt.

 2. Hej! Jo, det är märkligt, förstadiet till ngt annat, vi vet båda vad.

  Det är nog sårande att läsa om hur Räsänens uttalande klassas som hjärtlöst. Jag undrar vad som i det hon sade som är det och tänker fråga vederbörande.

  Jari Tervo skriver om Päivi Räsänen att hon är som Ahmadinejad, vilket nog är häftigt.

  Hbl skriver i en bildtext om Räsänens nedsättande kommentarer. Egentligen är ju sådant som borde anmälas.

  Jari Tervo, författare och TV-kändis (Uutisvuoto) säger att de är ”klarögda galningar” (pähkähullu).

  Och som du säger, 10 000 personer (var ska detta sluta) skriver ut sig.

  Och för 30 år sen var åsikterna 180 grader annorlunda.

  Bedrövligt.

  Henrik

Kommentarer inaktiverade.