Vart går du, kyrka?

Biskop emeritus Kalevi Toiviainen har skrivit en artikel i färskaste numret av Teologisk Tidskrift. Hans tre frågor lyder: vart går du, kyrka?, vart går du, folkkyrka? Går du tillbaka till saken, kyrka?

Biskop Toiviainen varit biskop i St. Michels stift. Hans text innehåller ”bekanta tongångar” – besk kritik av Luther-stiftelsen, av SLEY och Suomen Raamattuopisto (Bibelinstitutet) – men också kritik av vår kyrkas biskopar.

Han kritiserar öppet biskop Mikko Heikka, som i Helsingin sanomat (21.08.2010) skriver att ”starka teologiska skäl talar för vigsel av personer med samma kön”. Toiviainen konstaterar att Heikka inte närmare redogör för dessa skäl, men ”hänvisar endast till möjligheten att tolka naturrätten på ett sätt, som det är jobbigt att godkänna.” Det är synnerligen svårt att säga att personernas kön inte skulle ha någon betydelse just när det gäller äktenskapet, skriver Toiviainen.

Jag kommenterar bara en av artikelns sidospår här, för det har intressanta poänger. Den ena iakttagelsen gäller frågan om pensionerade biskopars och prästers litet kritiska kommentarer har något av korrektiv av deras egna ställningstaganden att göra (se i det följande). Den andra iakttagelsen gäller ju det ofta påtalade faktum att biskoparna, som förr var ytterst lojala mot varann (utåt åtminstone), nu öppet kan ifrågasätta varann. Biskoparna är inte längre eniga och de gör heller inte längre några försök att dölja detta.

Kanske har biskop Toiviainen alltså blivit förskräckt när han ser vart den kyrka han varit biskop i är på väg? Kanske säger han det – för att citera en teologkollega – ”för att som pensionär försöka dämpa och bromsa följderna av det han själv varit med om att driva” (han avsåg ämbetsreformens släktskap vad den teologiska argumentationen beträffar med frågan om välsignelse/vigsel av samkönade par)  och med en viss oro i rösten.

I slutraderna säger dock Toiviainen något som jag helt instämmer i. Han säger att basunens signal är otydlig och att den åtminstone ger signaler som hörs från andra basuner. Kyrkans speciella och unika uppgift är dock att förkunna evangelium.

Är det dags att med Karl Barth säga: zurück zur Sache?

Jag instämmer. Tillbaka till saken. Och i detta fall: till Guds Ord och förkunnelsen av evangeliet.

Henrik

 

Teologisk tidskrift, s. 342-349.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.