Förlåt!

Efter tolvslaget här i Finland förirrade jag mig in på Sveriges Television och kom mitt in i en diskussion om den 22 juli i Norge. Tungt och svårt, men vilken härlig fördjupning efter ganska ytliga inslag i Finlands TV (förutom Irja Askolas ord, som jag faktiskt tyckte om!).

Men det djupaste intrycket i det svensk-norska programmet gjorde en runda där olika personer fick säga ”förlåt” i TV. Det var många män (!) som bad om förlåtelse, av sin fru, sina barn, sina föräldrar osv. Ett starkt intryck gjorde en polis, som stod där i sin polisuniform, och sade att han vill be sin dotter Jenny om förlåtelse, ”hon mådde dåligt efter skilsmässan”, men han ville inte försvara sig, bara be om förlåtelse. FÖRLÅT! Vilket befriande ord.

En man bad om förlåtelse av sin äldsta son. Viktiga ord alla dessa ”förlåt” som hade tydlig adress! Både polisen och de andra intygade att det känns bra nu!

 

Sen finns det en upptäckt till. Ett förlåt till vår himmelske Far öppnar himlen för oss. Ett ord, med oerhörd makt, starkare än de skarpaste argumentation!

Vilket fint ord att börja året med, inte bara sluta det gamla. Som att sova i rena lakan, eller mycket mera än det…

…förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro…

 

 

Så Gott Nytt År och förlåt alla, som jag på något sätt blivit till anstöt för. Ingen av oss skall behöva gå in med barlast. Och den djupa skulden kan bara Jesus befria oss från.

”.. honom hava vi förlossning genom hans blod, förlåtelse för våra synder, efter hans nåds rikedom.” Ef. 1:7

 

Henrik

P.S. Du kan se på programmet här: http://svtplay.se/v/2663769/skavlan/del_13_av_13__julspecial?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2663769/sb,p102975,1,f,-1 .

Jag har något bearbetat min text idag, hade missuppfattat en detalj.

 

7 tankar på “Förlåt!”

 1. Har nu grunnat länge på en formulering i ditt inlägg. ”be om förlåtelse av” Så har jag aldrig hört det uttryckas i Sverige. Vi säger ”be om förlåtelse”, ”säga förlåt” ,men att lägga till det lilla ordet ”av” gjorde det hela annorlunda. Det blev en stark upplevelse att tänka att jag ber om att bli förlåten AV någon jag felat emot. Men det är ju det det handlar om. Inte att jag säger ”Förlåt” och sen är det bra. Poängen är ju att bli förlåten och då ligger ju saken inte längre hos mig, utan hos den andre.
  Undrar om detta är en finlandssvensk språkfiness som vi i västra grannlandet tappat bort under vägen. I så fall borde vi ta upp den igen.
  Funderade också över att be vår Fader om förlåtelse – där kände jag att jag kunde släppa ordet ”av” för jag kände att jag genom Kristus är förlåten och det är jag som behöver säga förlåt och då rinner den över mig som en dusch.

 2. Hej! Jag kollade på Google och fann många exempel från Sverige på ”förlåtelse av” Gud (honom) osv, t.ex. http://svenskakyrkan.se/be/prayer/52714.

  Jag säger nog ofta ”be honom om förlåtelse”, men ibland ”be om förlåtelse av honom”. För mig handlar det om synonyma begrepp. Det kan kanske också finnas en regional aspekt på detta – men gå in på google och skriv in förlåtelse av eller ngt liknande så får du se.

  Välsignat Gott Nytt År! Tack för din kommentar!

  Hennrik

 3. Att be om förlåtelse ”av” känns svårare. Förlåt kan man slänga ur sig hur som helst och tro att allt är bra sen. Men att be om förlåtelse av någon kräver att man står kvar och ser hur det går. Kanske får man inte den förlåtelse man räknat med. Kanske behövs något mer, djupare.

 4. Då kom Petrus fram till honom och sade: ”Herre, hur många gånger skall min broder kunna göra orätt mot mig och ändå få förlåtelse av mig? Så mycket som sju gånger?”
  Matt. 18:21

  Nya bibelöversättningen, Bibel 2000.

  Det finns ord som talar om förlåtelsen, både om när jag ska be om förlåtelse och att jag ska förlåta. I förlåtelsen finns nog en väldig kraft. Den är upprättande.

  Lyssna på engelska drottningens julhälsning: http://www.youtube.com/watch?v=olEp_3Spc1g. Hon talar om förlåtelsen!

  mvh Henrik

 5. What a speech, God bless the Queen.
  God bless us all to keep His Word, and words and sword++++

 6. En detalj har dock drottningen missuppfattat, det om ”the nature” dds

  HERREN är fruktansvärd bland de heliga….

 7. Förlåt, jag kan aldrig låta bli att skriva när jag är manad och de två senaste inläggen går tillbaka på Jobs bok kap 36 och 37 ja fast hela boken och på psaltaren och profeterna. Måtte den tid komma åter då Gud vår Herren aktas också för vad Han Är i Hela sin allsmäktighet. Många predikanter idag hymlar i empirismens ljumma vatten++++
  Glory, Glory, Hall-Elu-Jah-Herren är allsmäktig, Han som ger lyckan och skapar olyckan. Låt oss fortsätta i bön om bättring tro och Förlåtelse av Honom och varandra och samtidigt komma ihåg att Herren inte plågar människors barn av villigt hjärta, Han har gett oss sina ord och sitt Ord för att vi skall ta emot honom i Ande Ord och Sakrament och hos många som inte misshandlar Läran om Gud (Skriften) har Herren tagit sin boning enligt apostelsn Johannes evangelium och epistlar (KB 1917)
  samma rädda glada u som förr mgfh

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.