40 år

Idag är det fyrtio år sedan jag blev prästvigd i Borgå domkyrka. 

Det är med stor tacksamhet och samtidigt med en känsla av intighet som jag börjar denna dag. Tack gode Gud! ”Lova Herren, min själ, och glöm inte vad gott Han har gjort..”
Synden, både i form av överträdelse och av försummelser har följt mig. Men Herrens trofasthet har varit stor. Förlåt säger jag till Herren, förlåt också till medmänniskor, när jag svikit och varit på sidan om spåret.

Med sorg har jag fått se hur min kära fädernas kyrka bröts sönder – av inre strider, av förnekelse, av beslut, som inte varit grundade på Guds Ord.
Men jag har också fått se hur Kristus verkar, hur Anden föder nytt liv, hur Guds folk slutit sig samman mitt i splittring, hur förnyelse och förnekelse bryts mot varann.

Må förnyelsen segra i min själ, i mitt liv, må en Andens förnyelse på Ordets grund drabba hela kyrkan, alla kristna, allt.

”Ty HERREN, din Gud, har välsignat dig i allt du företagit dig. Han har tagit hand om dig under din vandring i denna stora öken. I dessa fyrtio år har HERREN, din Gud, varit med dig och ingenting har fattats dig.” 5 Mos. 2:7

Jag hoppas och ber att Gud, om det är Hans nådiga vilja, ska låta mig få många goda år ännu som präst och medkristen! 

Soli Deo Gloria!

Henrik

 

4 tankar på “40 år”

 1. Grattis Henrik! Jag tror att du är ”en präst till evig tid”, om än inte på Melkisedeks sätt. Jag tror att både det särskilda och det allmänna kunga- och prästadömet (och ”o att allt Herrens folk profeterade!”) behöver uppmuntras och förnyas, helst så att de ”allmänna” prästerna uppmuntrar och stöder de ”särskilda” och att de ”särskilda” uppmuntrar och stöder de ”allmänna” (av båda könen!) med respekt för både de gemensamma och de ibland ”skilda” eller snarare ”delegerade” uppgifterna.

 2. Tack för den påminnelsen Henrik!
  Jag är lite yngre än dig och blev för en dryg månad sedan påmind om att det hade gått 37 år sedan jag prästvigdes av biskop John Vikström i Borgå domkyrka. Vid min sida framför altaret stod min gode vän Börje Lillsjö. Frid över hans minne!
  Liknande tankar som du har idag – och som du delger oss – hade också jag söndagen den 30.9.
  Ändå kom det positiva att prägla dagen. På eftermiddagen hade jag förmånen att få medverka vid Töjby bönehus 100-årsjubileum, där två av Börjes och Majgrets döttrar sjöng i en kvartett. Börje arbetade mycket för nämna bönehus när han var kyrkoherde i Närpes.
  På kvällen firade vi med familjerna vårt första barnbarns Vanessas 1-årsdag som vi kombinerade med välsignelse av hemmet där Vanessa och hennes föräldrar Solveig och Tobias Wallin bor. ”Släkten följa släktens gång…”

 3. Tack för Era kommentarer!
  Vi hoppas vi får tjäna. Och låt oss be för de unga att de ska få goda och meningsfulla uppgifter där de får verka. Det gör ont när man hör om hur många upplever sin situation!
  Leif: Jag minns Börje från tiden i Hfors (han var ju khde i Norra sv), ofta(st) såg man honom med ett blomsterpaket i handen, på väg till någon ensam eller sjuk.

  Det är som det är, må Gud upprätta oss alla!

  Henrik

 4. Hej Henrik
  Grattis till 40 åringen som präst! Och roligt att läsa dina kommentarer igen. Det kom ju många på en gång mitt i allt!
  Själv har enbart varit prästvigd 26 år!
  Jan

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.