Intressant inlägg av Timo Eskola

Timo Eskola, docent i Nya testamentets exegetik, dubbeldoktor och arbetskamrat, har skrivit ett tufft inlägg om bibelteologin med anledning av professor emeritus Heikki Räisänens föredrag på Finlands Exegetiska sällskaps (heter det så förresten på svenska?) 75-årsjubileum.

Många kommer att reagera och tycka att Timo Eskola skriver skarpt. Det gör han. Jag har inte ännu talat med honom om detta inlägg, men jag förnimmer att Timo talar ur sin själs djup om den kris som råder på grund av en radikalism – en liberal sådan – inom teologiska fakulteten.

Heikki Räisänen är naturligtvis inte den enda som framfört sådana tankar, inte ens den första. Hans position förefaller att vara att en seriös forskare måste komma till samma slutsats som han, nämligen att det inte finns någon enhetlighet i NT, om inte det handlar om ett ”allas krig mot alla” så är det dock så oförenliga syner att de inte låter sig förenas.
Så ”stryks” som Eskola påvisar många av de centralaste kristna dogmerna, t.ex. jungfrufödelsen och inkarnationen, frälsning-förtappelse osv.
Frågan blir: vad blir kvar? 

Läs det diskussionsinlägg som Eskola publicerat på STI:s hemsida. Det är angeläget!

Henrik

www.sti.fi/index.php/115-blogi/473-vastine-raisasen-luentoon-blogikirjoitukseen-kirkon-raamattuongelman-juurilla