Berättigad fråga

En bok, The God Delusion, skriven av den kände naturalisten och ateisten Richard Dawkins har sålt bra och är en av de böcker som man ofta hänvisar till på ateistiskt håll idag.

Det finns ingen Gud och Dawkins är hans profet, kunde man säga med travesti på det som sades om Ingmar Hedenius i tiden.

Men ett av Dawkins’ argument besvaras bra av Alister McGrath, professor i teologi vid samma universitet (Oxford), besvarar detta enkelt och övertygande.

Dawkins säger att Bibeln, tron på Gud och allt det där är som tron på julgubben, dvs barnsagor, som man växer ifrån med stigande ålder och bildning.

McGrath frågar i sitt svar (The Dawkins Delusion) när man har hört talas om någon som i vuxen ålder börjat tro på julgubben. (för svenska läsare: jultomten). Och det är en berättigad fråga!

Alister McGrath är nämligen själv f.d. ateist, med en doktorsavhandling i molekylär biofysik. Han själv är ju ett motargument. Men McGrath nämner som exempel Anthony Flew, världens mest kända ateist, som har meddelat för några år sedan att han inte längre är ateist. Han anser att man inte kan förklara tillvaron utan tro på en personlig Gud.

McGrath hävdar dessutom att Dawkins i sina framträdanden blivit allt mera ironisk och att han tyr sig till förenklingar, något som han inte använde under tidigare skeden.

Dawkins är en varm förespråkare av evolutionsteorin, även om han inte egentligen är naturvetare. Hans professur var en professur i etologi (han studerade me andra ord djurens beteende).

Förhoppningsvis är Richard Dawkins’ framtid sådan som Saulus’ en gång var. Han var oerhört engagerad i motståndet mot gudstro, han förföljde de kristna (vilket mig veterligen Dawkins inte gör). Men Dawkins är en lysande talare och debattör. Vad kunde det inte bli av en omvänd Dawkins!?

Men argumentet att ökad bildning och stigande ålder, utbildning i kritiskt tänkande mm, skulle leda till förkastande av Bibeln och den kristna tron motsägs av de tusen och åter tusen f.d. ateister, som efter att ha utbildat sig har funnit tron på Kristus.

Svaret på Richrd Dawkins’ bok har nu publicerats på finska. Den är skriven av McGrath och hans fru.
För den som vill ha svar.

Henrik

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.