Live and let die?

Året var väl 1973 när Bond-filmen Live and let die hade premiär. Stor skillnad, som mina barn sa när dom var små.

I alla fall: med Bond-ideologien (observera det stora B:et) kom en högmodig och likgiltig inställning till livet och människan: man kan agera så att man ställer sig över lagar och förordningar. ”Licence to kill” o.dyl. innebar att man hade licens att döda, om det misshagade, om någon stod i vägen så att säga.

Leva och låt leva var det gamla mottot, dokumenterat i många religioner (bl.a österländska) och rätt förstått också kristet tänkande.

Nu verkar dock Bond-filmens motto bli starkare.

Det är synd att en stor del av ens uppmärksamhet och energi måste användas till att skydda sig mot ”bakhåll”, det blir allt trångare – här gäller tränga, ja tränga sig fram – också inom vår kyrka.

Jag skriver ännu litet kryptiskt, det gör jag medvetet.

Men i olika sammanhang reagerar jag mot ivern att bekämpa andra kristnas försök att verka. ”Nu ska de bli ordning i leden” – den mentaliteten kommer att bli en dyr lösning.

Dessa rader utesluter inte diskussion. Tvärtom behöver vi lära oss att helt öppet diskutera frågor, också svåra frågor. Men om man ska ”böja sig” mot sitt samvete så är ett sådant liv inte särskilt lockande.

Nu skulle alla som tror på Kristus behövas. Vår kyrka har inte råd att driva ut sina troende medlemmar, inte ens en del av dem. Tvärtom skulle man värna om att hålla dem med, så länge de orkar och sen litet till..

Henrik


1 tanke på “Live and let die?”

  1. Eftersom nu engelska ännu är världsspråk och påverkar de flestas undermedvetna själslager genom tv och filmindustrin och kineserna inte är redo för att ta över Usa så skulle det vara bra med många Bondemän som skulle leva ut King James bibelversion framförallt i Nya Testamentets altruistiska Anda som många förr gjorde. Handeln med säd vore då rättvis och vinet skulle man dricka på faraos sätt (färskpressad druvjuice) och kornet skulle bli ett absolut alkoholfritt spisöl med hummelsk (himmelsk) must. Men du gjorde rätt i att ta liknelsen av dendär eepelin jb för det är antikrists anda som regerat sedan slutet av sextiotalet och du kan tro att han (antikrist) jublade när han fick bort det kalla kriget och gjorde alla så fredsvilliga att brunhålets riddare träder in i kyrkan och samhället med djävulskt bedragen emfas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.