5 tankar på “Välsigna!”

 1. Egentligen borde denna vers stå utan tillägg, därför skriver jag någon rad här ”nedanför” om en sak som litet förargar mig.
  Jag tycker att anslaget i psalmen ”Signa oss, Gud, och bevara” musikaliskt sitter perfekt, men ”signa” är a) för svagt b) för ålderdomligt som inledande ord. Vi som då satt i psalmbokskommittén borde ha arbetat mera med detta. Texten är ju nog i linje med tiden, språkligt alltså, men den är svagare på svenska än finskans ”siunaa ja varjele meitä”.

  Signa betyder förstås också välsigna, men den svagare betydelsen blir väl ”teckna” (signera), eller en ”lindrigare” form av välsignelse. Man sade ju förr ”Gud signe dig”, men språkligt har vi rest vidare, tycker jag. ”Välsigna” är ju också ett (alltför) sällsynt ord, men det lever ju i Bibel och i liturgin.

  Inte vet jag vad alternativet skulle vara. ”Herre, välsigna, bevara”, men det blir litet uppräkning. Problemet är ju att ”välsigna” ska ha betoning på andra stavelsen och det går inte att förena med musiken om välsigna inleder texten.
  Kanske någon textsnickare kunde föreslå något?

  Henrik

 2. ”Herre, signe du och råde!” Tycker nog att ”signa” och ”signe” också är starka ord. När Gud signar, så blir det välsignat! Som sagt har vi sagt ”Gud signe dej” i många hundra år.

 3. Jag upplever inga problem med denna kortform av välsigna. Jag har ju också signats/signerats med korsets signum vid dopet – och det är nog så starkt.

  En väl signad adventstid. =)

  Håkan

 4. Vi måste nog konstatera att den Heliga Skrift är evig Sanning. Till frälsning eller förtappelse. Jag har någon gång sagt åt någon att protestantiska Kyrkans och Sverige-Finlands lagar som jag sett dem i källorna var mig som bibeltroende mycket angenäma även om också jag vid deras tillämpning kanske skulle ha dött eller suttit i stocken redan sex veckor efter konfirmationen.
  Enligt Boken om Vårt Land,( femtonde upplagan för folkskolan, Helsingfors 1922 (Holger Schildts tryckeri)), avsnitt nummer 157 om Hungeråren, dog under slutet av 1600-talet på 3 år tredjedelen av finlands befolkning i svält och farsoter. Vad gjorde att Guds Välsignelse utföll på det sättet då.?.?+ Vi som njutit och myst så länge i detta sköra välfärdssamhälle där nåd alltid går före Guds Nåd och Rätt förstår nog inte något förrän vi studerat historien annat än att ropet! ”Herre Fräls oss och förlossa oss enligt Dina Heliga Stadgar och glada budskap…” Det vore inte svårt att hålla en hel värld i kunskapen och medvetandet om vad ”ålderdomliga ord betyder” om präster och predikanter skulle ge sig tid att predika bättring och syndernas förlåtelse och skudda stoftet av sig när det förkastas… I övrig hänvisar jag till Skriften och Martin Luthers Mannaa Jumalan lapsille om hur den elden som Jesus tände skall förstås…. mvh ulrik f som tackar för spaltutrymme? OK???+

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.