Trettondagstankar med Luther

Jag blev ännu en gång tagen av hur god bibelteolog Martin Luther var. Hans iakttagelser är fina och mycket talande. Det är verkligen motiverat att fördjupa sig i Kyrkopostillan allt som oftast!

Luther fäster sig vid samma frågor – bland många andra – som Lenski sedan. Han påpekar att de vise männen for till Jerusalem, därför att de förutsatte att en kung skulle födas i huvudstaden, som sig bör. Men Luther påpekar att stjärnan försvann, och att de vise männen fick hålla sig till Ordet, tron på det osynliga. Sedan när de kommit iväg, visade sig stjärnan för dem igen. Hur många tankar hade inte gått genom deras huvud före det! Var hela den långa besvärliga resan förgäves?

Luther påpekar också att intresset för dessa frågor ofta är större bland människor, som kommer från en hednisk miljö, en många som lever med Bibeln i byrålådan.

De vise männens stora intresse för Jesusbarnet smittade inte av sig. Livet i Jerusalem fortsatte som förut. Med ett bedrövligt undantag: Herodes. Han forskade, inte för att finna sanningen, utan för att undanröja alla tänkbara rivaler. Mycket lidande följde.

Summa summarum: hela julen har i år för mig understrukit att krubban och korset hör samman. Från första stund är evangeliet omgivet av kamp, av den ondes hat mot Jesus och Guds rike. Denna kombination av den stora glädjen och lidandet hör med till den kristnes liv också efter högtiden.

Men julen fortsätter ännu hos oss till tjugonde dag Knut, och dess verkan och följder i evighet.

Kristus är världens ljus, Han och ingen annan.

Henrik 

1 tanke på “Trettondagstankar med Luther”

  1. Jah, Jesus Kristus är världens ljus, Han och ingen annan och Han bor i ett ljus dit ingen kan komma. Men Halle-elu-jah därifrån utgår den Helige Ande som talat genom profeterna ,Jesus och apostlarna och otaliga vittnen och de som tror enligt Skriften ser honom och känner honom och vandrar i daglig ånger, bättring och tro sig tillägnande Syndernas förlåtelse i Faderns och Sonens och den Helige Andes Jesu Namn i kraft av försoningsblodet.Amen Immanuel Amen Halleluja amen Jesus skriver u

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.