Kris i teologin

När jag har följt med diskussionerna i brännande aktuella kyrkliga frågor, kommer jag mer och mer till att det kaos som nu råder beror på att vi saknar instrument som kan övertyga.

Med det menar jag inte att argument inte finns. Tvärtom.

Litet tillspetsat kunde man säga att diskussionerna ofta blir ett ställningskrig, där de olika parterna konsulterar teologer och väljer dem som har samma åsikt.

”Han är en bra karl, för han har samma åsikter som jag.”

Jag menar att man inte kan läsa in vad som helst i Bibeln. Man kan inte säga att vi är oense i alla frågor – detta kan vara läget för stunden – utan man måste gå vidare i en seriös argumentation.
Jag riktar kritiken också mot mig själv – och mot mina meningsfränder. Vi är, åtminstone jag, säkert ofta för lata att tränga in i de djupare frågeställningarna.

När jag var yngre, kommer jag ihåg att det ibland sades om någon präst eller teolog att ”han är liberal”. Det räckte alltför ofta, även om jag inte visste vad han tänkte i någon enda fråga. Tilläggas bör dock att detta ”innespråk” nog kunde träffa rätt. För när jag tog reda på vad personen i fråga stod för, var nog den intuitiva uppfattningen ofta, men inte alltid, riktig.
Men detta befriar inte mig. Man är moraliskt skyldig att lyssna, läsa, tänka och försöka förstå.

Samtidigt uttrycker jag min förtvivlan över att vi har en så ynklig teologi inom vår kyrka. Den kritiken gäller nog en stor del av den lutherska kristenheten. På Lutherska Världsförbundets generalförsamling i Helsingfors år 1963 (var det visst?) kunde de lutherska kyrkorna inte enas om rättfärdiggörelsen genom tron!

Då är det inte längre fel bara på teologerna, det är fel på instrumentet.

Vi behöver en seriös teologi, en exegetik som hjälper oss att läsa och utläsa vad som faktiskt står i vår text, inte inläsningar av olika modeföreteelser i tiden, såsom feminism, positivism, postmodernism, patriarkalism eller något annat.

Och kyrkan skall kunna säga: så säger HERREN. Tappar vi den grundtonen, har vi alls ingenting att säga dagens människa.

Henrik

1 tanke på “Kris i teologin”

 1. Hej, på normalspråk kan man säga att fienden till den evigt frälsande Tron och till Guds församlingar och kyrkor och människorna som erbjuds den Förlossning i Jesus Kristus som sker i hans Blod och genom Hans blod, I Guds AndesOrd och Sakrament och Guds Nådeval; den fienden har fått bort oss från det fokus som är det rätta ”instrumentet”;
  NÄMLIGEN: Benägenheten eller begärelsen till ALL Slags Synd finns i oss varenda en människa!!!! DET ÄR UTGÅNGSFAKTA. SAMT ATT GUD ÄR ENVÄLDIG SKAPARE OCH FADERN, GUD AV EVIGHET¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
  Då kan vi säga som jag så enkelt ofta predikat; ingen Synd av någon som helst sort kan göras ”LOVLIG”; DET som är synd enligt den Heliga Skrift och Samvetets och JORDERIKES hävdvunna Universella Lag; DET ÄR SYND och Genom *Tron på GUD som kallar oss till sitt Rike Förlossas vi i Syndernas förlåtelse I JESU NAMNS EVANGELIUM från det som vi faller i eller har begärelse till och/eller stundom gör då nu hela världen tycks bli förförd enligt den utveckling som GUD förutsagt i Jesu Apostlarnas och Profeternas ORD.
  Två exempel; Luther sade som alla med Ande, Att Inför Lagen är blott Herren Jesus Ren och Rättfärdig medan vi står med tillstoppad mun som människor och erbjuds GUDS RÄTTFÄRDIGGÖRANDE NÅD GENOM EVANGELIUM Allena. Dopet Tron Ordet Sakramenten.
  så visst har de rätt som säger att de är födda si eller så: TY när Gud vill förgöra eller väcka en människa så visar HERRENS ANDE att vi alla bär omätlig arvssyndsanlag inom oss. Och alla har synd i tanke ord och gärning om inte annat genom tidsandan+++!!¤¤ MEN VI KAN INTE ÄNDRA GUDS ORD vi måste vända oss bort från det som förtappar och dödar++++
  Herren har predikat sitt Evangelium om Frälsning och Syndernas Förlåtelse och sagt; VE, världen för förförelsernas skull, förförelserna måste väl komma men ve den människa genom vilken förförelsen kommer…. Amen på Skriften i Jesu Kristi Messias Namn, säger Ulrik Torsten NILS och tillägger Att ångra Otron och förvändandet Jesu BUD och det barnsliga till absurt lösaktigt tolkandet av GUDS och Jesu BUD och LAG leder till allt större synd och förtappelse.((ja katastrof både i det personliga och smahälleliga)) betrakta jordens tillstånd och historia…
  Bättringens väg finns beskriven I BIBELN och den Kristna erfarenheten. Frid vare med dem som Fruktar och Älskar Gud, Sanningen Nåden Vägen Jah, LIVET och omvänder sig till ”den enkla TRON i bön om NÅD från GUD och Fadern och Herren Jesus Kristus.ds

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.