Biskop emeritus Bertil Gärtner har också börjat blogga. På hans blogg läser jag några rader som är mycket intressanta. De förmedlar två röster. Den ena är hans, Bertil Gärtners, tidigare biskop i Göteborgs stift. Den andra är Ingemar Ströms, tidigare biskop i Stockholms stift.

Så skriver Bertil Gärtner:

”Fick ett brev att Theofil i Lund måste flytta. Man har inte fått tillräckligt med respons. Det är synd. Ett så fint bibliotek. Och en så fin målsättning: utvecklas som teologer och växa som kristna i tro på Jesus Kristus. Kan det möjligen vara så att en förening med mottot: “Tilliten till Guds Ord har varit en ledstjärna…” i dagens kyrka knappast är attraktiv? inte ens bland teologie studeranden? Eftersom erfarenheten säger att ingen väckelse eller andlig förnyelse sker utan en tillit till Guds Ord så finns där en förklaring till den kraftigt nedgående kurvan i Svenska kyrkan när det gäller deltagare i huvudgudstjänsterna. Finns det i kyrkans historia någon andlig förnyelse byggd på liberalteologi och liberal bibeltro? Där det idag växer bland kristna I vårt land så är det där man lyssnar helhjärtat till Bibeln och inte plockar fram ur den bara det som passar in i dagens sekularisering.

Litet senare i hans blogg citerar han en f.d. kollega, biskop Ingemar Ström:

Jag minns en diskussion på kristna journalistklubben i Stockholm för en del år sedan. Ingemar Ström vädrade sin pessimism när det gällde bibelläsning. Ibland vore det lika bra att folk inte läste sin Bibel, tror jag att han till slut sa. “Det kan leda till en mängd problem i församlingarna!”

Läs gärna biskop Bertil Gärtners blogg, han berättar gripande exempel om Bibeln från sina resor i Centralamerika och Afrika!

http://bertilbloggar.wordpress.com/

Henrik

av | Kategorier: Kyrkan, Päivi Räsänen | Kommentarer inaktiverade för Två kyrkliga röster om Bibeln

Berättigad fråga

20.10.2008

En bok, The God Delusion, skriven av den kände naturalisten och ateisten Richard Dawkins har sålt bra och är en av de böcker som man ofta hänvisar till på ateistiskt håll idag.

Det finns ingen Gud och Dawkins är hans profet, kunde man säga med travesti på det som sades om Ingmar Hedenius i tiden.

Men ett av Dawkins’ argument besvaras bra av Alister McGrath, professor i teologi vid samma universitet (Oxford), besvarar detta enkelt och övertygande.

Dawkins säger att Bibeln, tron på Gud och allt det där är som tron på julgubben, dvs barnsagor, som man växer ifrån med stigande ålder och bildning.

McGrath frågar i sitt svar (The Dawkins Delusion) när man har hört talas om någon som i vuxen ålder börjat tro på julgubben. (för svenska läsare: jultomten). Och det är en berättigad fråga!

Alister McGrath är nämligen själv f.d. ateist, med en doktorsavhandling i molekylär biofysik. Han själv är ju ett motargument. Men McGrath nämner som exempel Anthony Flew, världens mest kända ateist, som har meddelat för några år sedan att han inte längre är ateist. Han anser att man inte kan förklara tillvaron utan tro på en personlig Gud.

McGrath hävdar dessutom att Dawkins i sina framträdanden blivit allt mera ironisk och att han tyr sig till förenklingar, något som han inte använde under tidigare skeden.

Dawkins är en varm förespråkare av evolutionsteorin, även om han inte egentligen är naturvetare. Hans professur var en professur i etologi (han studerade me andra ord djurens beteende).

Förhoppningsvis är Richard Dawkins’ framtid sådan som Saulus’ en gång var. Han var oerhört engagerad i motståndet mot gudstro, han förföljde de kristna (vilket mig veterligen Dawkins inte gör). Men Dawkins är en lysande talare och debattör. Vad kunde det inte bli av en omvänd Dawkins!?

Men argumentet att ökad bildning och stigande ålder, utbildning i kritiskt tänkande mm, skulle leda till förkastande av Bibeln och den kristna tron motsägs av de tusen och åter tusen f.d. ateister, som efter att ha utbildat sig har funnit tron på Kristus.

Svaret på Richrd Dawkins’ bok har nu publicerats på finska. Den är skriven av McGrath och hans fru.
För den som vill ha svar.

Henrik

av | Kategorier: Kyrkan, Päivi Räsänen | Kommentarer inaktiverade för Berättigad fråga